Избрани Новини
Защита на "българското розово масло"
Започва процедура по защита на името "българско розово масло".
Инициативата за това е на сдружение на производители в Розовата долина и е за защитено географско указание.
Ако до месец няма възражения на национално ниво, заявлението ще бъде изпратено в Брюксел за разглеждане, съобщава "Капитал daily".
Идеята да се защити името "българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово. Ако защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район. За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион.
В документите си производителите на розово масло твърдят, че отглежданата в този район "роза дамасцена" се влияе от климатичните и почвени особености на Розовата долина. В защитата още е описан и традиционен начин на производство на маслото. Производителите искат българското розово масло да може да се произвежда в райони в и около Казанлък, Павел баня, Карлово, Сопот, Стрелча, Клисура, Брацигово, Брегово, Твърдица, Чирпан и Стара Загора.
Вписването в европейския регистър на защитени наименования отнема години. След преминаването през етапа, който вече е започнал от Министерството на земеделието и ако няма възражения, които задължително трябва да се разгледат, заявлението отива в Брюксел. Там също се разглежда и се обявява процедура по обществено обсъждане. При нея обаче могат да подават възражения единствено организации от други страни членки. Отново ако има такива, те трябва да бъдат разгледани, а финалът на процедурата е самото фактическо записване на продукта в еврорегистъра и обнародването на решението в Официалния вестник на ЕС.
В европейския регистър на защитените наименования присъства само един продукт от България - горнооряховски суджук. В момента месопреработватели са подали искания и за вписването на други изделия - филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", роле "Трапезица" и два вида пастърма - обикновена и кайзер от говеждо и биволско месо.
Топ Новини