Днес е международният ден за борба с наркоманиите

Архив София

26-06-2012, 18:07

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Българските ученици на първо място в Европа по употреба на амфетамини.

Световната здравна организация отбелязва 26 юни като Международен ден за борба с наркоманиите и незаконния трафик на дрога. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпрочастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.

Употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери. С всеки изминал ден все повече нараства броя на младежите, които стават жертва на наркотиците.

Международно изследване за употребата на алкохол, цигари и наркотици показва, че България е на първо място в Европа по използване на амфетамини от ученици. Най-масовият наркотик у нас се оказва марихуаната, следвана от синтетични стимуланти като амфетамини и екстази. Това каза пред БНР д-р Георги Василев от Българския институт по зависимости.

Над 300 000 са българите с наркотична зависимост, сочат последните данни на Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости. Близо 85% от регистрираните са на възраст между 15 и 34 години.

В София специалисти в областта ще търсят отговор на въпроса как лечението на зависимости да стане по-качествено. Организирани са и безплатни прегледи и консултации както за хората, които имат нужда от помощ, така и за техните семейства.