Шофьори на градус ни возят до морето

Архив Бургас

26-06-2012, 09:07

Снимка:

dobrichnews.com

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

 От общо 40 проверени шофьори от събота до понеделник полицаите са написали около десетина акта за превишена скорост и са свалили двама водачи от рейсовете за груби нарушения.

Шофьори, които настъпват газта повече от позволеното и преди това са изпили една или две бири, ни возят до морето.

Това сочат първоначалните данни от акция „Автобус”, която провеждат служителите на „Магистрална полиция” към СДВР. От общо 40 проверени шофьори от събота до понеделник полицаите са написали около десетина акта за превишена скорост и са свалили двама водачи от рейсовете за груби нарушения.

Единият бил изпробван с дрегер на магистрала „Тракия” и уредът отчел 0,52 промила алкохол. Шофьорът обяснил, че предишната вечер е изпил една бира, докато гледал европейското първенство по футбол, но проверяващите са категорични, че не е възможно при една бира преди лягане устройството да покаже тези стойности на следващия ден.

„Може да е изпил една бира, но ако е била 5-литрова”, коментираха шеговито полицаите. Веднага след засеченото нарушение се наложило от фирмата превозвач да изпратят друг водач, а през това време рейсът останал спрян край пътя. Другият свален от автобуса бил шофьор, който превозвал пътници при положение, че книжката му е била отнета за различни нарушения.

Проверките на рейсовете ще продължат пред цялото лято. За пръв път през тази година служителите на „Магистрална полиция” спират абсолютно всички автобуси, с които се превозват деца на летни лагери до морето.

„Реално спираме всяка машина, защото предварително не можем да знаем дали има деца в нея или пътници”, обясни шефът на „Магистрална полиция” Васил Илиев. От събота сутринта 10 полицейски екипа и два на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” контролират всички изходи на столицата, откъдето минава потокът от пътуващи към морето.

„Сега ги проверяваме на излизане, в края на лятото ще ги спираме като се прибират”, посочи Илиев.

Наред с превишената скорост другото най-често нарушение е шофирането без колан. В петък униформените попаднали на шофьор на баничарка с редица прегрешения. Мъжът бил зад волана на „Ситроен Берлинго” и имал присъда „пробация” за шофиране с отнето свидетелство. Това не му попречило отново да се качи зад волана, въпреки че са му отнети всички контролни точки от талона и да натовари в колата 10 деца и 4-ма възрастни.

„Имаше и бебе на земята отзад. Бяха махнали седалките. Обясниха, че отивали да се къпят и така им излизало по-евтино, отколкото, ако пътуват с три коли”, разказаха полицаите. Пътници свалиха шофьор на автобус на фирма „Юнион Ивкони”, който трябваше да ги превози от Русе за София.

Рейсът с 36 души трябвало да потегли вчера от централната автогара в дунавския град в 7 часа сутринта. Водачът обаче така и не се появил и хората започнали притеснено да поглеждат часовниците си. Служителката от билетния център също се чудела какво да им обясни, тъй като случаят бил прецедент в практиката й.

Когато шофьорът пристигнал в 7,40 ч, на пътниците им се сторило, че има странно и неадекватно поведение. „Не се притеснявайте, ще ви откарам до София”, решил да ги успокои той. Въпреки това те се обадили в полицията. Униформените проверили водача с дрегер, който отчел 0,53 промила алкохол в кръвта. Мъжът веднага бил откаран да даде кръвна проба в русенската болница.

След неприятния инцидент пътниците бяха прехвърлени на друг автобус на „Юнион Ивкони”, който изпълняваше курс от Силистра до София. Автобусът тръгна от централната автогара на Русе в 8,30 ч.

„Шофьорът ще бъде дисциплинарно уволнен. Поведение, което застрашава живота на пътниците, няма да допуснем”, категоричен бе началникът на отдел „Транспорт” в „Юнион Ивкони” инж. Георги Атанасов. Той уточни, че водачът е на работа при тях от два дни и още нямат впечатления от него. Преди две седмици 40-годишният мъж се е явил на интервю в София и се разбрало, че има дългогодишен стаж като шофьор в други големи транспортни фирми.

Автобус от градския транспорт на Пловдив с отказали спирачки успя да изкърти мантинелата между двете платна на бул. „Васил Априлов” вчера сутринта. Возилото било минало технически преглед, преди да излезе рано сутринта да вози пътници, и било изправно, каза след катастрофата изплашената кондукторка на рейса. Жената обясни, че колегата й се опитал да спре на червен светофар на пешеходната пътека от северната страна на булеварда, след моста на Университета по хранителни технологии.

В този момент обаче спирачките на рейса не задействали, като виновно за отказа било горещото време. За да не удари други спрели на червения светофар автомобили или да прегази пешеходец, шофьорът с около 20-годишен стаж зад волана, избрал да се тресне в мантинелата. „Ако сега ме накарат да плащам щетите по рейса, направо напускам фирмата”, се тюхкал изплашеният мъж след произшествието. Веднага след катастрофата на място бил повикан друг автобус от същата фирма превозвач, който качил ужасените пътници. „Няма пострадали пътници, а и ние с шофьора сме добре. Останахме си само с уплахата”, каза още кондукторката.