"ЛУКойл България" взе поредната поръчка от държавния резерв

Архив Бургас

26-06-2012, 09:42

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Това е третият договор за доставка на зимно гориво, който държавният резерв сключва от началото на годината. Резервът първо закупи 8163 тона дизел за 24.9 млн. лв., а после плати допълнителни 99.6 млн. лв. за 33 100 тона дизел.

"ЛУКойл България" взе поредния крупен договор за доставка на гориво за държавния резерв. Фирмата получи близо 42 млн. лв. за доставката на 14 421 тона зимен дизел.

Поръчката е била изпълнена почти светкавично - договорът е сключен на 1 юни и към 11 юни вече е изпълнен, става ясно от регистъра на обществените поръчки. 

Това е третият договор за доставка на зимно гориво, който държавният резерв сключва от началото на годината. Резервът първо закупи 8163 тона дизел за 24.9 млн. лв., а после плати допълнителни 99.6 млн. лв. за 33 100 тона дизел. И трите сделки се сключват, без да е приета задължителната годишна програма за обновяване и натрупване на запасите. Те се финансират с пари от продажба на старо гориво. Не е ясно кой и на какви цени го купува. Тази информация не се обявява публично от резерва, а сделките стават през борсите. 

Продължава да е и мистерия защо агенцията се запасява с толкова много зимен дизел, който е по-скъп от обикновения. Общото количество дизел, което трябва да се обнови тази година, е 90 000 тона. 

Доставките на гориво за резерва отвориха и нова разделителна линия между вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов. В портала за обществени консултации на кабинета изненадващо тази седмица се появи изцяло нов законопроект за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. Проектът не е придружен от мотиви, не пише и коя институция го е подготвила. Според източници на "Сега" обаче законопроектът ще бъде внесен именно от Цветанов.

Текстът предвижда сериозно намаляване на количествата задължителни запаси, които частните фирми са длъжни да поддържат като резерви наред с агенцията. В момента законът изисква резерви, които да покрият 90-дневно средно потребление, като количествата за 30 дни се осигуряват от държавната агенция. Според новия текст трябва да се покрият или 61 дни от средното дневно потребление на страната, от които 20 дни за агенцията, или 90 дни среден дневен внос. Намаляването на задължителните запаси официално бе поискано от "ЛУКойл България" около кризата с временното отнемане на лиценза им. 

Новият законопроект се появява на фона на вече гласуван от МС и отлежаващ от ноември законопроект по инициатива на Симеон Дянков. Той предвижда закриване на резерва и разпределяне на доставките към ресорни институции. Според запознати крайната мярка се предлага именно заради проблеми около непрозрачното управление на агенцията.