Деветима осъдиха държавата за нечовешко забавяне на заплати

Архив Пловдив

27-06-2012, 10:01

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

България ще им заплати 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебните разноски, постанови съдът в Страсбург

Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати, пише в. „Сега“.

Бавенето на възнаграждения е нарушение на основни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото "Христова и други срещу България". Вината е изцяло на изпълнителната власт, която е имало съдебно решение, но дълго време е отказвала да изплати парите. Сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски.

Казусът е същият като по делото "Белев и други срещу България" от 2 юли 2009 г., по което 42-ма работници от "Плама" осъдиха държавата да им плати 393 500 евро. Повторението е показател, че властите не са склонни да поправят несправедливостите от своите решения, докато не бъдат принудени от европейския съд. Деветимата, чиито жалби отлежаваха в Страсбург от 2004 и 2008 г., можеха да бъдат обезщетени доброволно от държавата след създадения съдебен прецедент през 2009 г., но тя реши да се бори до последно за погазване на тяхното право да бъде заплатен трудът им заедно с дължимите лихви от забавянето.