Обрязването е престъпление

Архив София

27-06-2012, 13:23

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В Германия ежегодно правят сюнет на хиляди момчета, преди да са навършили 1 годинка.

Германия осъжда обрязването при момчетата по религиозни причини като престъпление.

Това съобщи немското издание „The Financial Times Deutschland".

Решението е първото в немската съдебна система, което осъжда религиозен обред.

Според съда нито родителското право, нито гарантираната от конституцията свобода на вероизповеданието са оправдания за подобни жестокости над децата. Едно от становищата на съда е, че мюсюлманите, които живеят в Германия, са граждани на тази държава и са длъжни да спазват нейните закони.

Мюсюлмански и еврейски организации в Германия са против опитите да се забрани религиозното обрязване. Те го възприемат като ограничаване на свободата на вероизповедание. Не е изключено спорният въпрос да бъде отнесен до конституционния съд на Германия.

Съдебното решение ще се отрази първо на лекарската практика, защото сега, който наруши забраната, ще бъде наказан за телесни увреждания.

В Германия ежегодно правят сюнет на хиляди момчета, преди да са навършили 1 годинка.

За първи път този религиозен обред попада в съда в Кьолн, когато се разглежда случай с мюсюлмански лекар, извършил обрязване на 4-годишно момче по молба на неговите родители. След два дни започнало кръвотечение и майка му го отвела в болница. Случаят станал известен на прокуратурата, която се самосезирала и предприела разследване на случая. Участъковият съд признал медицинската манипулация като законна и тогава прокуратурата се отнесла до провинциалния съд в Кьолн, където спечелила делото.