Българо-сръбски събор ще се проведе в местността Кадъ боаз

Архив София

27-06-2012, 18:00

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Традиционното за жителите на граничния район събитие ще се състои от 13 до 15 юли

За поредна година на българо-сръбската граница в местността Кадъ боаз ще се проведе международен събор. Традиционното за жителите на граничния район събитие ще се състои от 13 до 15 юли.

Българо-сръбският събор е организиран за пръв път преди няколко десетилетия. През 1961 година традицията е прекъсната, а 40 години по-късно отново е възстановена. Идеята за провеждането на събора се зародила преди 1944 година, когато много хора от сръбското село Корито идвали да работят в българските Салаш и Раяновци, а жители на Белоградчишко търсели препитание в сръбските населени места по границата. Така много хора се сродили и с времето бил създаден съборът, за да могат българите и сърбите от пограничния район да се виждат и да не се забравят.

Съборът се провежда в най-ниската част на границата между България и Сърбия, в местността „Кадъ Боаз”. Преминаването от едната на другата територия става с лична карта, но хората имат право да се движат само на 100-200 м от границата. На събора идват много търговци от различни краища на страната, които предлагат различни стоки за бита. Всяка година на прохода се изгражда сцена, на която се изявяват самодейци от белоградчишките села и гостуващи изпълнители.Миналата година домакините от село Салаш се представили с изложба на торлашки ястия, а тази смятат да поздравят гостите си с изпълнения на женска певческа група.

Организацията за тазгодишното издание на събора ще започне до няколко дни, след като завърши провеждащият се в момента Белоградчишки панаир.