Първенци сме в ЕС по сива икономика

Архив София

27-06-2012, 21:41

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Сивата икономика в България е над 32%

Делът на сивата икономика в България е над 32%, което извежда страната на първо място в Европейския съюз, предаде БНР.

Средно за ЕС този показател е 19% или общо 2 трилиона евро годишно.

В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто. След България пък в негативния списък се подреждат Румъния и балтийските страни.

Европейска комисията публикува днес данните за сивата икономика с обяснението, че те са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави.

Във време на криза, когато всички страни се нуждаят от приходи, е особено важно да се направи повече за по-добрата събираемост на дължимите данъци, подчерта Брюксел. Комисарят по данъчната политика Алгирдас Шемета представи и серия национални и общностни предложения в тази посока.

Едно от основните мерки на Еврокомисията е въвеждането на идентификационен номер за трансграничните данъкоплатци, коментира и "Ройтерс".

"Една от пречките, пред която се изправят нашите държави членки, е разнообразието от идентификационните системи за данъкоплатците", каза Шемета пред журналисти. "Колкото по-бързо можеш да получиш... необходимата информация, толкова по-добре можеш да се справиш с проблема", каза той още по въпроса с данъчните измами.