Баба тръгна в първи клас

Архив София

28-06-2012, 17:53

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Жената е майка на три деца, най-голямото от които е на 28 години, и баба на две внучета. Досега не е ходила на училище и не знае да пише.

Жена на 46 години тръгна на училище в първи клас, съобщиха от общината в Ново село.

Красимира В. се учи да чете и пише в курс, организиран за ограмотяване на 20 души на възраст от 16 до 46 години по проект, финансиран от програмата за развитие на човешките ресурси.

Жената е майка на три деца, най-голямото от които е на 28 години, и баба на две внучета. Досега не е ходила на училище и не знае да пише. От телевизията се е научила да срича думи. Като нея са още 15 нейни съселяни, а трима други са ходили по някой месец в първи клас, но не са го завършили.

За пет месеца неграмотните ще преминат курс за начално образование, след което ще положат изпит за завършен начален курс. Всички са безработни и по време на курса ще получават минималната работна заплата. Обучението се води след обяд, а до обяд “първолаците” метат улиците на селото.

За обучението на възрастните ученици са ангажирани учители, преминали през курс по андрагогия.

Ще се радвам, ако след курса мога сама да си напиша молбата за отпускане на помощи, сподели 46-годишната жена. Друга пък се е записала в курса, за да може да си вземе книжка за управление на леката кола.