Бойко Борисов реже Детелината утре, после е ред на "Тракия"

Архив Бургас

28-06-2012, 13:26

Снимка:

архив БургасУтре

Автор:

Светилна Еленова

Всичко от Автора

След години чакане, пътят за Южното Черноморие ще се отвори, и задръстванията ще намалеят драстично.

Премиерът Бойко Борисов ще пререже утре лентата на дългоочакваният пътен възел "Детелината". Това се случва ден по-рано от предвиденият крен срок за пускане на пътя - 30 юни.

За откриването на пътния възел "Юг", премиретът ще пристигне заедно с министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Официалната церемония започне в 17.00 часа на мостовото съоръжение. Стойността на проекта е близо 4,5 милиона лева. Те са осигурени по заем от Европейската инвестиционна банка за развитие.

Само ден по-късно - на 1 юли ще бъде официално открита от европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, заедно с президента на България Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов първата част на отсечката от автомагистрала Тракия, която е съфинансирана с европейски средства.

Целият участък, който се финансира от ЕС е общо 115 км между Стара Загора и Карнобат. Изпълнението му ще завърши автомагистралната връзка между София и Бургас и значително ще подобри транс-европейската пътна мрежа в Югоизточна Европа свързвайки пристанищата на Черно море със сърцето на Европейския съюз. Общата сума инвестирана в автомагистрала Тракия е 362.5 млн. евро, от които 286.2 млн. евро от Европейския кохезионен фонд, чрез който се финансират предимно инфрастуктурни проекти и проекти за околната среда.