Търговският регистър не работи!

Архив Пловдив

29-06-2012, 14:42

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Сайтът на регистъра е блокиран, фирмите не могат да публикуват годишните си финансови отчети

Уважаема госпожо Ковачева, загърбете за момент височайшите светски задължения и обърнете внимание на хилядите фирми, които няма да могат да си подадат годишните финансови отчети, защото електронните услуги на Търговския регистър, за който Вие отговаряте, са недостъпни. С този спешен апел от партия  ВМРО-НИЕ се обръщат към министъра на правосъдието, която поради „външнополитическите” си ангажименти, не е забелязала огромното затруднение, което Агенцията по вписванията от цяла седмица създава на фирмите. (За справка, министър Ковачева провежда беседи със съпругата на бившия английски премиер Чери Блеър, която е у нас в качеството си на частно лице), уточняват в писмо до медиите войводите.

В същото време бизнесът е в паника, защото днес изтича последният ден от законовия срок фирмите да публикуват финансовите си отчети. Проблемът е в това, че сайтът на Търговския регистър очевидно е претоварен и блокира и на почти всяка потърсена електронна услуга отговаря със съобщението „Услугата недостъпна”. По този начин се пречи на фирмите да спазят срока, който ако нарушат, ще бъдат глобени от държавата в порядъка на минимум хиляда лева. В същото време целият стопански живот също остава блокиран, защото нито фирмите, нито институциите могат да направят нужните им справки, проверки, актуални състояния и други услуги през Търговския регистър.

Годишно държавата събира от фирмите в страната няколко десетки милиона лева под формата на задължителни такси за вписване и обявяване. От ВМРО-НИЕ предлагат, вместо да се раздават чиновнически бонуси (през 2011 година в Агенцията по вписванията са раздадени бонуси за над  2 милиона лева), с тези пари Агенцията да си обнови техническата база, за да може бизнесът да си върши безпроблемно работата.