Нощта на музеите и галериите става още по-тъмна

Архив Пловдив

29-06-2012, 18:07

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Скандалът продължава...

Скандалът за “Нощта на музеите и галериите” се задълбочава вместо да се тушира и разрешава. Преди дни Организационният комитет, който постави началото на “Нощта…” през 2004 г., обяви, че се разпуска. Причината е повече от тривиална – пари. Стартът на проявата с идеалистична цел е обединила ентусиасти с име и позиции в обществения и културния живот на Пловдив, сред които Анна Дякова, Ваня Атанасова, Красимира Алексиева, директорите на Държавната художествена галерия Красимир Линков, на Археологическия музей Костадин Кисьов, на Етнографския музей Ангел Янков. В последствие идеята е опорочена. През 2008 г. към ентусиастите се присъединява Веселина Сариева. Младата галеристка основава фондация “Отворени изкуства” и чрез нея започва да привлича спонсори за културните проекти, в които участва, включително и за “Нощта на музеите и галериите”. За 4 години само от фондация “Америка за България” са акумулирани близо 240 000 лева.

Осигуряването на финанси е похвално, но ако не се правеше зад гърба на Организационния комитет, заявиха за ПловдивУтре негови членове. Те разбрали за огромните суми едва от публикувания в интернет публичен финансов отчет на фондация “Отворени изкуства”.

Заместник-кметът по културата Стефан Стоянов се дистанцира от разразилия се скандал и заяви, че община Пловдив не може и не трябва да се превръща в арбитър между два частни субекта.

Този следобед официална позиция около скандала изрази и фондация „Америка за България”. Прилагаме извадки от писмото, изпратено до медиите.

"Фондация „Америка за България” е създадена през 2008 година и е най-голямата частна филантропска организация в България.  Със своя бюджет от $400 милиона, фондацията подкрепя проекти в шест ключови области, една от които е “Изкуство и култура”.  

„Нощта на музеите и галериите в Пловдив” е едно от най-значимите културни събития в България...

През 2009 г., впечатлена от усилията на Веселина Сариева да допринесе за оживяване на културното пространство в Пловдив и България като цяло, Фондация „Америка за България” отпусна дарение на стойност 13,190 лв. на фондация „Отворени изкуства” за изготвяне на рекламни материали и популяризиране на събитието. От тогава през годините сме подкрепяли не само „Нощта на галериите и музеите”, но и много други инициативи на Фондация „Отворени изкуства”.

От първото дарение през 2009 г. до сега, Фондация „Отворени изкуства” безупречно е отчитала средствата, които сме дарявали по предварително изготвен бюджет.

Магията на пловдивската „Нощ на музеите и галериите” е плод и на доверието и съпричастието на всички музеи, галерии, хора на изкуството, културни активисти, както и на цялата пловдивска общественост. Тя е плод на подкрепата на Общината и други организации, които подпомагат събитието със средства или материали."