Даниел Вълчев: Имаме достатъчно капацитет да победим самостоятелно на изборите

Новините

29-06-2012, 17:19

Снимка:

в."24 часа"

Автор:

СВЕТЛАНА СТАНЕВА

Всичко от Автора

Интервю с бившия министър на образованието Даниел Вълчев по повод предстоящото учредяване на „Движение България на гражданите”

- В неделя предстои учредяването на партия „Движение България на гражданите”. Разбрахме, че има делегати и от Варненска област. Бихте ли ни посочили няколко имена?
- Разбира се, не бих могъл да изброя всички делегати  от Варненска област, които ще присъстват на Учредителното събрание, тъй като те са над 30. Това, което мога да кажа, е че всички те са хора с доказан професионализъм и талант от различни сфери на обществения живот. Има и няколко студенти, което за нас говори, че „България на гражданите” ще бъде проект с бъдеще, който може да привлича и развива около младите хора.
- Кажете все пак няколко имена, ядрото на структурата във Варна. Кои ще са представителите на движението ви в града?
- Както в останалите градове има сформиран опорен екип, около който ще се развива движението. Водач на този екип във Варна е Стилиян Гроздев. В екипа влизат още преподавателят  от Техническия университет проф. Димитър Канев и хирургът от Университетската болница доц. д-р Никола Колев.  Сред другите делегати са и други лекари като Веселин Балкански и Георги Тодоров. Знаете, здравеопазването е един от приоритетите на „България на гражданите”. Но, разбира се, членове на движението ще станат и хора със съвсем различни професии, като собственикът на театър „Българан”  Александър Арамов, цигуларят Ангел Василев или капитанът далечно плаване Христо Донев, и много, много други.
Както виждате това са все известни хора, с голям професионален опит, хора, които искат нормалност в България, за да могат да упражняват своите професии или да развиват своя бизнес по правила.
- Как решихте именно това да са хората в новата ви партия? Какви бяха критериите ви?
- Основният критерий, разбира се, беше да споделят ценностите на „България на гражданите”, а именно, че успехът в България трябва да се постига с труд, талант и упоритост, когато се спазват правилата , а не заради връзки с властта. Също да са хора, които са се осъзнали като граждани и знаят, че мнението им има значение.
- Само тези, които присъстват на учредителния форум ли ще съставят новата партия или ще имате и други членове?
- Учредителното събрание е само първият етап от формирането на партията. Ние предлагаме една платформа и едни идеи. Който желае, би могъл да ни подкрепи. Участниците в конгреса са учредители, но всички, които се включат след това, ще имат същия статут на членове. В проектоустава сме записали също така и възможността за регистър със симпатизанти, които да могат да участват в гражданските обсъждания и форуми, които партията ще прави.
- В крайна сметка, защо именно партия? Това ли е единственият вариант идеите ви да бъдат чути и защо ви отне толкова време да се решите на тази стъпка?
- Отне толкова време, колкото трябваше, защото искахме да се уверим, че в обществото има енергия за политически проект като нашия. Затова и от декември досега не сме спирали да обикаляме страната и да се срещаме с граждани. Запазваме сдружението като граждански формат за политически инициативи, но я ясно, за да реализираме политиките си, трябва да имаме и политическо острие, т.е. да създадем политическа партия. Мнозинството от българите не харесват управлението, разочаровани са от него, но са и много разочаровани от опозицията в парламента. Нито едните, нито другите чуват гражданите. Затова и смятаме, че на България е необходим един нов политически проект, който да се вслушва в мнението на хората и „България на гражданите” може да го предложи.
Какво ще се случи на след учредителното събрание на 1ви юли?
В неделя първо ще вземем решение за създаване на политическа партия „Движение България на гражданите”. Ще приемем устав, политическа декларация на ценностите и разбира се, ще изберем председател на движението, както и ръководство, Национален съвет. Оттам нататък ще развиваме нови структури по места. „България на гражданите“ ще има класическа партийна структура, каквато изисква законът, но всички важни решения ще се вземат с формално допитване до членовете. Ще правим своеобразни референдуми на сайта на движението, за нас е важно какво мислят членовете ни.
- Имате ли амбиция да участвате ли в следващите парламентарни избори? Сами или в коалиция?
- Разбира се, че имаме намерение не само да участваме в изборите догодина, но и да станем първа политическа сила. „България на гражданите” няма да работи в коалиция, а ще се яви самостоятелно. „България на гражданите“ е политически проект, който е конкурентен на политическите партии и като такъв той създава известен дискомфорт, както на управляващите, така и на опозицията. Именно затова и едните, и другите се опитват да ни пришият към опонентите си. Ние обаче имаме достатъчно капацитет да сме самостоятелни играчи.
- В проектоустава на движението пише, че ще сте дясна партия. Бихте ли обяснил какво влагате в това или просто се опитвате да запълните ниша в политическото пространство?
- Ние не запълваме ниши, а предлагаме изцяло нов политически проект. А той е десен, защото в България това означава хората, които задават тона на този проект, да нямат никаква носталгия към времето преди 1989 г. Второ, без никакво колебание да изповядват европейските и евроатлантическите ценности. Трето,това са хора, които винаги избират свободата пред сигурността. Това са хора, които се борят за ред и смятат, че онези, които вървят нагоре в социалната йерархия или стават по-богати, трябва да са го постигнали с ум и с талант, с труд, с упоритост, а не заради връзки с властта. Както и че тези, които имат по-голяма обществена тежест, по-голямо богатство, имат и по-големи отговорности пред обществото. Това са ценностите, които ще отстояваме с нашия проект.