Сливат военноморските бази в Бургас и Варна, командването остава при нас

Архив Бургас

29-06-2012, 12:42

Снимка:

wordpress

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Промяната се налага, защото към момента и двата щаба били с почти едни и същи функции.

Военноморските бази в двата най-големи морски града ще се обединят, но командването на звеното ще остане в Бургас. Във Варна пък ще има пункт за базиране.

Това обяви министърът на отбраната Аню Ангелов, който днес присъства на част от учението „Бриз 2012”, предаде радио Фокус.

Промяната се налага, защото към момента и двата щаба били с почти едни и същи функции.

„Искаме да премахнем това дублиране и да има едно командване на военноморската база. Избраха си те самите - то да бъде в Бургас, аз не съм имал претенции. Щабът на ВМС е във Варна”, коментира министърът Ангелов.

Закупуването на нови военни кораби най-вероятно ще стане при следващо правителство. В момента целта е да се поддържат способностите, които в момента има флота, стана ясно още на срещата.

„Има някои кораби, които ще излязат от въоръжение по план, така както е предвидено в Бялата книга и Плана за развитие на военноморските сили. Преструктурирането трябва да се случи през декември. Не бих казал, че във военноморските сили ще има някакви особени съкращения и намаляване на състава”, допълни той.

Във връзка с взриввете и трагедията на Петолъчката Ангелов обясни, че няма държавни предприятия за утилизацията на снаряди.

„Държавно предприятие се създава със закон. Нито МВР, нито Министерство на отбраната имат държавно предприятие. Има търговски дружества, създадени по Търговския закон, на които 100% принципал е държавата и то обаче не може да се счита за държавно предприятие.

Предстои да намалим до минимум необходимостта от утилизация. Огромната част от боеприпасите, които са с изтекъл срок на годност, ще бъдат дадени не за утилизация, а за унищожение.

Това означава, че ние няма да искаме остатъчни продукти след този процес, а останалата част ще се стремим да реализираме чрез продажба, т.е. някъде около 4000 тона от тези 10 000 тона към момента ще бъдат унищожени, а останалите ще бъдат реализирани чрез продажба”, каза Ангелов.