Токът, газът и парното поскъпват от 1 юли

Архив София

30-06-2012, 09:44

Автор:

Дневник

Всичко от Автора

Токът, парното и газът очаквано ще бъдат с нови цени от първи юли.

Токът, парното и газът очаквано ще бъдат с нови цени от първи юли.

Това е решено на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в четвъртък вечерта.

Както стана известно още сутринта от изказване на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев от парламенатранта трибуна токът вместо с многократно обявяваните от него 10 на сто, ще поскъпне с 13 процента.

Природният газ, който държавната компания "Булгаргаз" продава на индустрията и топлфикациите, ще поскъпне с 4.88 на сто вместо исканите от газовото дружество 16 процента. Мотивът на газовата компания беше, че не е влязло в сила договерената с "Газпром" по-ниска цена на газа със задна дата от 1 април с 11.1 на сто. Влизането в сила на тази отстъпка зависи от ангажиментите на България по проекта "Южен поток". Русия очаква България да се ангажира с него, за да получи отстъпката в цената на синьото гориво.

Енергийният регулатор пък мотивира решението за повишаване на цената на синьото гориво с поскъпването на петролните деривати на межуднародните пазари и съответо цената на доставка по договаорите с Русия. В решението си комисията препоръчва на "Булгаргаз" да намали покупката на гориво от най-скъпия външен доставчик - Wintershall Erdgas Handelshaus Zug, като спестеното количество се набави от Melrose Resources, която добива газ от българската зона в Черно море. Цените на местния газ също се увеличават, но едва с 0.6%. Приет е и другият аргумент за исканото повишение на "Булгаргаз" - поскъпването на долара спрямо лева.

Въпреки че по традиция, когато цената на природния газ поскъпва в рамките на 5 на сто, това не води до увеличение в цената на парното и топлата вода, този път решението на регулатора е различно.

В София повишението е с 2.7%.

В същото време се намалява цената на електричеството от когенерация (комбинирано производство на ток и топлина), което "Топлофикация"-София продава на НЕК, спада леко до 326.23 лв. на мегаватчас спрямо сегашните 330.37 лв. С тези приходи топлинонто дружество успява да си плаща дълговете към "Булгаргаз" заради несъбраните дългове от абонати. В интервю за "Дневник" директорът му Стоян Цветанов посочи като проблем и това, че НЕК не плаща редовно енергията.

Поскъпване ще има и в Русе - с 6.2 на сто, във Велико Търново - с 6.9 на сто. В останалите топлофикации цената пада от началото на юли. Най-сериозно е поевтиняването в Пловдив - с 2.6 на сто, в Бургас - с 14 процента, във Варна е с 8.6 на сто.

За повишението на цената на тока Ангел Семерджиев отново посочи, че тя се образува като енергиен микс от няколко компонента.

Днес регулаторът излезе с решение, че от 1 юли клиентите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще заплащат за ток от 1 юли 0.16649 лв. за киловатчас дневна енергия и 0.11732 лв. киловатчас нощна енергия без ДДС или съответно с 13.18 и 14.76 процента по-скъпо в съответните тарифи. Така се оказва, че средното повишение за потребителите в Западна България ще бъде 13.97 процента.

За клиентите на ЕВН цената на киловатчас дневна електроенергия става 0.17121 лв. без ДДС, а на нощната - 0.11680 лв. без ДДС или повишението в двете тарифи е съответно 13.14 и 14.79 процента.
Средното повишение на цената за клиентите на енергото в Югоизточна България е 13.96 на сто.

За клиентите на Е.ОН в Североизточна България дневната електроенергия ще струва 0.1777 лв. за киловатчас без ДДС, нощната - 0.11075 лв. за киловатчас без ДДС и съответно поскъпването е с 13.13 процента при дневната и 14.81 процента при нощната тарифа или средното поскъпване е 13.97 на сто.

Повишението на цената за мрежовите услуги на електроразпределителните дружества обаче е минимално и покрива само натрупаната през годината инфлация и минимално признатите им разходи, обясни Ангел Семерджиев. Процентът от увеличението на цената, който остава при трите
електроразпределителни дружества е далеч по-нисък от това, което те поискаха и дружествата ще трябва да намалят разходите си, посочи Семерджиев. Той добави, че маржът им е оставен на нивото
от 2011 г.

С основен принос от около 8 процента в общото повишение на цената е добавката за зелена енергия. Ако тя не бъде повишена, НЕК няма да може да изкупува произведената от възобновяеми източници електроенергия, така както са изискванията по закон, обясни днес Ангел Семерджиев. Заради драстичното намаление на цените на фотоволтаичните панели и съответно понижаването на разходите при изграждане на такива паркове само от началото на тази година подобни проекти са надвишили многократно очакванията на НЕК и са причинили на обществения доставчик значителни финансови загуби (между 130 и 150 млн. лв.) за изкупуване на тази енергия.

С повишението на добавката за НЕК ще бъдат осигурени още около 120 млн. лв. за изкупуване на енергията, произведена от новите мощности от ВЕИ, съобщи Семерджиев.

През последните два месеца са въведени над 230 мегавата фотоволтаици към мрежата ниско напрежение на ЕВН, около 100 мегавата фотоволтаици към мрежата на Е.ОН, а в ДКЕВР за издаване на лицензии и разрешение за експлоатация чакат още около 240 мегавата изградени слънчеви паркове, съобщи Семерджиев.

От 1 юли ДКЕВР предвижда драстично намаление на цените на изкупуване на енергията от ВЕИ, за да охлади инвеститорския интерес. За енергията от фотоволтаици се очаква понижението да е с 54 процента. Ангел Семерджиев уточни, че единствено за слънчевите панели, които се монтират на покривите на жилищни сгради и използвани в малките предприятия, комисията може да задържи цените по-високи, за да стимулира точно този вид инвестиции. За всички останали проекти от ВЕИ обаче преференциалните цени на изкупуване на енергията ще паднат. Очаква се решението на комисията и цените на енергията от ВЕИ да бъде взето до края на днешния работен ден.

С близо 5% се повишава цената на водата в София. Общата цена за доставянето на питейната вода, отвеждането на отпадните води и пречистването поскъпва от 1.68 лв. с ДДС до 1.76 лв. с ДДС на един куб. метър, реши още комисията. Концесионерът "Софийска вода" беше поискал 12%.