Българската църква предизвика Римската с Йоан Кръстител

Архив София

30-06-2012, 17:35

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Изследването на мощите не е светотатство, защото е необходимо да се установи със сигурност дали те са негови, категоричен е проф. Казимир Попконстантинов. 

Българската църква е първата в света, която е разрешила изследването на мощи на светец и с това е "хвърлила ръкавицата" на Римската католическа църква. Това заяви археологът проф. Казимир Попконстантинов в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7.

По думите на проф. Попконстантинов изследването не е светотаство, защото е необходимо да се установи със сигурност дали мощите наистина са на св. Йоан Кръстител. "Десетки други държави твърдят, че имат мощи от св. Йоан Кръстител без доказателства. Направихме го заради науката, тъй като за първи път в археологията се откриват мощи в перфектна археологическа обстановка за изследване," заяви той. Въпреки това професорът от Великотърновския университет призна, че все още се моли на Господ да му прости, ако е сгрешил.

Разрешението за изследването на мощите е дал Сливенският митрополит Йоаникий. Проф. Попконстантинов заяви, че не би започнал изследването на мощите без подобно разрешение.

Археологът заяви, че се надява и филмът за откриването на мощите на National Geographic да се появи и в България. Според него той е предизвикал сериозен интерес в Америка и Англия. По думите му към това откритие световните медии са проявили най-голям интерес от всички направени досега в България.