Всички стажове стават платени

Архив Бургас

30-06-2012, 09:23

Снимка:

БНТ

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Все още не е ясно  дали те ще получават минималната заплата, или трупането на опит ще се изчислява на базата на минималния осигурителен праг за съответната длъжност.

15,8% незаети в селата

Безработицата в селата е 15,8%, отчете вчера социалният министър Тотю Младенов по време на парламентарния контрол. Той сравни данните с показателите в градовете, където хората без работа са средно 10%. Така общо 118 000 души от най-малките населени места нямат заетост при 252 000 в градовете.

Младенов подчерта, че действат редица проекти за справяне с негативната статистика. За намаляване на безработицата във всички области се изпълняват 153 регионални програми, отчете той. Освен това в селата действали и изнесени трудови посредници, които помагат на местните да намерят нова работа.

Социалният министър коментира пред депутатите и пенсионната политика, като обясни, че парите за възрастни през 2013 г. ще са с около 200 млн. лв. повече в сравнение със заделените през тази година.

По думите му правителството обмисля всички възможности за увеличение на доходите на всички социално уязвими групи, но това можело да стане само при запазване на добрите макроикономически и фискални показатели.