Отказаха се да променят закона за хижите

Архив София

02-07-2012, 17:41

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

От МФВС обещаха да оттеглят предложението си хижите да може да бъдат отдавани с право на ползване на спортни дружества за срок от 20 години. 

Хижите в България ще си останат хижи, увери в официално съобщение Министерството на физическото възпитание и спорта. От ведомството информират, че ще оттеглят предложението си хижите да могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружества за срок от 20 години.

Приетите на първо четене промени в Закона за физическото възпитание и спорта предизвикаха реакцията на Българския туристически съюз (БТС), откъдето преди седмица заявиха, че ще бранят хижите от продажба и разруха. Тогава от туристическия съюз обявиха пред Дарик, че ще стартират подписка в защита на хижите срещу приетите на първо четене законови промени. Изпълнителният секретар на туристическия съюз Венцислав Удев заяви, че целта на промените е по-атрактивните обекти, които са в близост до ски курортите, да бъдат отдадени под наем на частния бизнес.

Близо 190 са туристическите хижи в страната, които работят в момента. "Тази година ще честваме 90 години от построяването на първата хижа - "Скакавица" в Рила, построена с дарения от цялата туристическа общност в България. Искам да "благодаря" на парламента за големия подарък, с който искат 90-годишна традиция да се почерни и хижите в България да добият не друг вид, а просто да няма хижи", обяви тогава Удев.

Той обясни, че ако промените станат факт, хижите, които са атрактивни, които ще бъдат до ски курортите, до ски пистите, към които може да се преотстъпи гора ще бъдат дадени под наем. "За тези 90 години, никой не е отнемал хижи от туристическия съюз. Между 15 и 18 атрактивни хижи ще бъдат отнети и останалите ще бъдат оставени на произвола на съдбата. Това ще бъде резултатът от този закон. Жалко за българските хижи", коментира пред "Дарик" Венцислав Удев преди седмица.

В съобщение до медиите днес от спортното министерство информират, че са провели срещи с ръководството на Българския туристически съюз след получаването на тяхното становище. "Отчитайки факта, че Българския туристически съюз е установил трайни традиции и натрупал солиден опит в управлението на държавни обекти за социален туризъм, Министерството на физическото възпитание и спорта, като орган, който провежда държавна политика и в областта на социалния туризъм счита, че не трябва да има двусмислени законови тълкувания, особено когато става въпрос за защита на държавната собственост и гарантиране на обществения интерес”, съобщават от ведомството. Затова между първо и второ четене на промените в закона министерството на Свилен Нейков ще оттегли текстовете, които щяха да позволят „хижите да бъдат давани чрез право на ползване на спортни дружества за срок до 20 години", пишат от ведомството.

От спортното министерство заявяват, че това е било декларирано и заявено в пленарна зала още на първо четене на законопроекта. "Причината е, че предложението вече не намира систематично място в Закона за физическото възпитание и спорта, след приемането на  Закона за публично-частно партньорство. Тази наша позиция, като вносител, бе заявена нееднократно, както в Народно събрание, така и пред медиите", посочват още от МФВС.

Все още не е ясно дали това ще промени плановете на насрочения във Facebook за вторник - 3 юли, от 18,30 часа протест в София, обявен както в защита на българските хижи, така и заради липсата на консенсус по най-спорната точка в Закона за горите. Протести за защита на природата са насрочени за утре в 18,30 часа в още три български града - Пловдив, Стара Загора и Варна.