Лозарите: Винпромите ни извиват ръцете

Архив Пловдив

03-07-2012, 17:34

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

80 % от продукцията винарските компании добиват от собствени масиви. Гроздопроизводителите плашат, че ще сяват само дестерни сортове

Винопроизводите винаги са гледали с пренебрежение на лозарите, оплакаха се от бранша на среща в Асеновград.

„Не се отнасят коректно с нас, принуждават ни да продаваме на ниски цени. И ако това поведение не бъде коригирано, ще засаждаме все повече десертни сортове за сметка на винените, каквато е тендецията и в момента“, уточниха гроздопроизводителите.

Проблемът е, че от няколко години големите винзаводи задоволяват сами нуждите си от грозде. Почти 80 % от лозето, което използват за производтвото на вино те добиват от собствените си масиви. Това принуждава лозарите да дават гроздето си на по-ниска изкупна цена.

„В последните две години цените на изкупното грозде растат нагоре. Тази година има инвазия на италиански фирми, които директно купуват гроздето от българските производители. Причината е, че огромни площи лозови масиви в Италия и Испания бяха изкоренени“, опонира им Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

По думите му 5 месеца преди старта на гроздоберната кампания е имал на бюрото си над 60 предварителни договора между винарските компании и лозарите.