Санирането на всеки блок ще минава през обществена поръчка

Архив София

03-07-2012, 08:59

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Регионалното министерство вече приема заявления за енергийно обновяване на жилищни сгради

Санирането на жилища със средства от еврофондовете може да затъне в процедурно тресавище - закона за обществените поръчки, пише в. Сега.

Проектите за енергийно обновяване на домовете ще минават през две процедури по ЗОП - за изработване на технически проект и за самото саниране, става ясно от публикуваните на сайта на регионалното министерство изисквания за кандидатстване по проекта. Това допълнително ще усложни изпълнението, което и в момента се спъва в сериозни трудности покрай постигането на съгласие и осигуряването на съфинансиране от собствениците.

За саниране на жилища има 50 млн. лв. от ОП "Регионално развитие". Очаква се с тях да бъдат енергийно обновени 6000 жилища в 36 града. Собствениците на жилищна сгради са длъжни да осигурят 50% от разходите, като могат да кандидатстват за преференциален заем с лихва до 6.5% над основния лихвен процент на БНБ за 10 г. от Корпоративна търговска банка. Приемът на документи започна вчера, като поредността на кандидатстването е от значение, защото проектите ще се одобряват до изчерпване на финансирането.

Процедурата по усвояване на тези пари обаче е доста тромава. Собствениците първо ще подават заявление за интерес и подкрепа, като на този етап не са длъжни да имат регистрирано сдружение. Заявлението може да се подаде и от етажната собственост, ако е подписано от минимум 67% от идеалните части. По него ще се проверява дали сградата отговаря на формалните изисквания и ще се определят общ индикативен бюджет и разпределение на сумите за отделните собственици. Право да кандидатстват имат само сгради, проектирани преди април 1999 г. 

Регистрирането на сдружение на собствениците е задължително на втория етап - кандидатстването за фактическо финансиране. Всеки апартамент допълнително трябва да предостави по 500 лв. гаранция.

И изборът на фирма, която да изготви техническия и работния проект, и изборът на изпълнител на самото саниране ще минават през процедура по ЗОП. Не е ясно какви прагове ще се стигнат и какъв ще е видът на обществените поръчки. Експерти са изчислили, че обновяването на едно средностатистическо панелно жилище от около 70 кв.м ще излиза към 10 000 лв., 50% от които за сметка на собствениците. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали поръчки ще се обявяват за всеки обект поотделно, или ще има окрупняване.

КОНТРОЛ

Инвеститорският контрол на строително-монтажните работи ще се осъществява от представител на етажната собственост с нужните технически знания и умения. Не става ясно дали ще се търси такъв човек сред живеещите в блока, или ще се осигурява от проектния мениджър или от МРРБ. Ще има много работа и за нотариусите, тъй като при комплектуването на документите собствениците на всяко жилище трябва да упълномощят един от тях нотариално да ги представлява.