САЩ празнуват своя Ден на независимостта

Архив Пловдив

04-07-2012, 07:03

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

40 000 празнични снаряда ще бъдат изстреляни от кораби на р. Хъдсън

За 236-ти път жителите на САЩ отбелязват главния национален празник на страната - Деня на независимостта.

На 4 юли е подписана декларация, провъзгласяваща страната за свободна от господството на британската корона.

В този ден в редица големи американски градове се състоят паради с фойерверки.

Най-грандиозното пиротехническо шоу по традиция се провежда в Ню Йорк.

Със специални кораби на р. Хъдсън ще бъдат изстреляни 40 000 заряди, които в продължение на 25 минути ще украсят небето в 15 цвята. Преобладаващи ще бъдат, естествено, синьо, бяло и червено – цветовете на американското знаме. Това шоу ще бъде наблюдавано от десетки хиляди жители и гости на града.

На 4 юли 1776 г. Континенталният конгрес на тринадесетте британски колонии в Америка ратифицира документ, с който се обявява независимостта им от метрополията. Станал известен като Декларацията за независимост, документът е от ключово значение в битката на колониите срещу английската власт. Отношенията между колониите и метрополията се влошават драстично през 60-те и началото на 70-те години на XVIII век, след като Лондон налага серия непопулярни мерки.

Открити военни сблъсъци започват през 1775 г. и дават началото на американската война за независимост. На 11 юни 1776 г. се формира комисия в състав Джон Адамс от Масачузетс, Бенджамин Франклин от Пенсилвания, Томас Джеферсън от Вирджиния, Робърт Ливингстън от Ню Йорк и Роджър Шърмън от Кънектикът, която трябва да изготви текста на декларация, която да обяви и обясни нуждата от независимост на колониите. Тя е съставено основно от Джеферсън, а в оригиналната чернова присъства и забрана на робството, която впоследствие отпада.

Документът е представен в Конгреса на 1 юли и до приемането му на 4 юли в него са направени още промени. След приемането на декларацията първите копия от нея са отпечатани в печатницата на Джон Дънлап. До днес от 150 - 200 са запазени 25 бройки. На 19 юли Конгресът нарежда да бъде изготвено специално ръчно написано копие на декларацията, което да бъде подписано от всички делегати. Това става на 2 август, а делегатите 56 а брой, подписват декларацията в географски ред от север на юг. Подписаният документ се пази в Националния архив на САЩ. Лондон научава за случилото се на 10 август, което задълбочава конфликта с колониите и го превръща в открита война.