ЦЕРН разкрива тайните на Битието

Архив Пловдив

04-07-2012, 13:52

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Страхотно е, че всичко това се случва, докато все още съм жив, просълзи се 83-годишният Питър Хигс,предрекъл съкествуването на "божията частица" преди повече от 45 години

Най-чаканото откритие в областта на физиката вече е факт. Учените от ЦЕРН оповестиха днес, че са намерили доказателства за съществуването на загадъчната „божия частица“.

Хигс-бозонът беше предречен в теоретичния модел на британския физик Питър Хигс преди повече от 45 години.

Частицата е липсващото звено в така наречения Стандартен модел, който описва структурата на Вселената. Според учените точно тя би трябвало да е нещото, което придава маса на материята.

Откритието на новата частица е резултат от изследванията на два независими екипа, които работят към Големия адронен колайдер – най-големият ускорител на елементарни частици в света, който се намира в огромен подземен комплекс на територията на Швейцария и Франция.

"Мисля, че я имаме", потвърди генералният директор на ЦЕРН Ролф Хойер.

"Достигнахме крайъгълен камък в нашето разбиране за Вселената, но това е само началото. Засичането на частица, съвпадаща с бозона на Хигс, ни открива възможности за много по-задълбочени изследвания и може в крайна сметка да хвърли светлина върху най-големите загадки на Битието".

"Страхотно е, че всичко това се случва, докато все още съм жив", коментира през сълзи 83-годишният Питър Хигс по време на обявяването на резултатите.