Джигити с частни джетове смущават летовници в Сънито

Архив Бургас

04-07-2012, 10:29

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Собствениците на частните водни машини не подлежат на задължителния джет контрол, а концесионерите нямат право да не ги допускат по пясъка и морето, обясни парадокса управителят на плаж Слънчев бряг - юг Кирил Спасов.

Джигити с частни джетове, които не подлежат на задължителен дистанционен контрол и в същото време не може да не бъдат допуснати до морето и пясъка от концесионерите, смущават почивката на летовниците на плаж Слънчев бряг - юг,

алармира управителят Кирил Спасов. Във водните бази, които отдават джетове под наем има техника, чрез която от брега може да се спре двигателят на джета, в случай, че водачът му наруши разрешената зона или създаде опасна ситуация.

Тези правила бяха въведени още преди 2 години заедно с изискването джетовете да влизат и излизат от морето през специални коридори. Частниците обаче засега не могат да бъдат контролират със система -дистанционен стоп

 "Частни джетове, лодки и други плавателни средства навлизат в концесионна територия без да спазват елементарни правила за безопасност, не се съобразяват с коридорите, имало е случаи да акостират точно там, където е опасно, а стопанинът на плажа, който е и отговорник при евентуален инцидент, няма право да ги изгони", обясни Спасов парадокса.

Той поставил въпроса пред „Морска администрация” и „Гранична полиция”, но от оттам категорично отговорили, че водната акватория е изключително държавна собственост и концесионерите нямали право да гонят нарушителите по вода. 

Регистрацията по принцип е задължителна както за фирмите, които отдават водни мотори под наем, така и частните джетове. Последните обаче често я прескачали, като се сещали за нея едва ако стане инцидент, допълни Спасов.