Депутатите решиха: Следването не е осигурителен стаж

Архив Бургас

04-07-2012, 16:08

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

По думите му, младият човек не виждал смисъл да се осигурява, а предложената мярка е приета в 17 държави членки на Европейския съюз.

Депутатите не са съгласни следването да се признава за осигурителен стаж.

Народните представители отхвърлиха на първо четене предложението за примени в Кодекса за социално осигуряване на депутатите от Коалиция за България Драгомир Стойнев и Емилия Масларова, предаде БГНЕС.

„Не казвам, че това ще реши проблема с младежите, но ще помогне на младите хора," заяви от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев.

По думите му, младият човек не виждал смисъл да се осигурява, а предложената мярка е приета в 17 държави членки на Европейския съюз.

„Ако нашият приоритет е България да има знаещи и можещи хора, да не е обслужващ персонал на Европа, а и не само на Европа, нека да направим нещо, дори с този плах опит," призова пък Емилия Масларова.

Предложението за промяна е насочено към признаване на осигурителен стаж при пенсиониране, без заплащане, времето за редовно обучение във висше или полувисше учебно заведение, но не повече от срока за завършване на дадената специалност по учебен план.

„По този начин считаме, че ще помогнем на знаещите и можещите млади хора да останат в България, а не да търсят възможности за трудова реализация извън страната," пише в мотивите на вносителите.

Заплащането на осигуровките за фонд „Пенсии" е върху минималната работна заплата към момента на пенсионирането.

Драгомир Стойнев и Емилия Масларова предложиха средствата да са за сметка на републиканския бюджет, но мнозинството не ги подкрепи.

Интересно бе гласуването на ДПС - половината от депутатите им гласуваха „за", другата половина се въздържаха.