Ето как Ботев ще изхвърли ЦСКА от тройката

Архив Пловдив

05-07-2012, 11:13

Автор:

Васил Хаджийски

Всичко от Автора

В Пловдив има не само пари, но и акъл

По всичко личи, че извънстоличната революция в "А" група ще продължи и през идния сезон.

Наред с новата солидна селекция в Лудогорец, се роди още един проект, който трови съня на ЦСКА и Левски. Без фанфари и гръмки изказвания, пловдивският Ботев изгради отбор, който без проблем да издуха индианската трупа в Борисовата градина, пише Sportline.

А дали амбициите на Цветан Василев и компания не стигат дори по-далеч. Не е новост, отбор, влязъл същата година в елита, да става шампион. Примерът е съвсем пресен, а на Лудогорец ще му се наложи сам да брани рекорда, който пoвтори след Литекс от 1998г.

Не може да не признаем, че въпреки финансовата мощ, в Ботев не се работи на парче. Огромна заслуга за това има Александър Александров, който много бързо се ориентира на новия си пост. Футболният интелект на Кривия му помага засега да сглоби отлична селекция, на която дори грандовете да завиждат. Ферарио Спасов пък е перфектният човек, който да сработи този разностранен тим. Феро е врял и кипял в играта и също притежава качества, нужни да се превърне сбирщината в отбор. А задачата му не е никак лека - дотук в Пловдив са акостирали цели 10 нови играчи.

"Жълто-черната" врата през новия сезон ще бъде охранявана от литовеца Ернестас Шеткус. Националът има солиден опит в кариерата си, а и притежава нужните физически данни- ръст от 190 см не е за подценяване. Въпреки класирането си за елита, Ботев не разполагаше с качествени вратари и правилно в клуба бе преценено постът да бъде подсилен. Пренебрегвайки симпатиите на феновете, Армен Амбарцумян едва ли има класата за "А" група и логично бе натирен. За резерва на Шеткус бе оставен Христо Иванов, който дойде от Монтана през зимата. Неговата поява на терена ще бъде единствено в краен случай.

Като опитен специалист, Ферарио Спасов много добре знае, че за изграждането на силен тим се нуждае от много стабилна защита. Там са и истинските трансферни удари на Ботев това лято. Първият дойде с привличането на Асен Караславов. Не просто бивш национал, играч, натрупал опит в първенство като Втора Бундеслига, а и истински ботевист. Какъв по-подходящ състезател може да има за един от най-невралгичните и ключови постове. Караславов със сигурност ще е новият лидер на Ботев, защо не и негов капитан. Наред с Караславов, пред Шеткус ще действа и македонецът Бобан Грънчаров. Още един удар в десетката на Кривия и Феро. Македонски национал в перфектна футболна възраст, с опит в редица първенства. Единственият страх е да не се превърне в новия Игор Митрески, който безславно избяга от ЦСКА. Предпоставка за това е фактът, че през последните години Грънчаров не се е задържал задълго в нито един от клубовете си. Финансовата стабилност и проектът "Ботев" обаче едва ли ще накарат да си позволи подобно нещо. За заместник на двамата титуляри се очертава младият Ангел Рахов, който дори може да се пребори за място в основния състав, предвид потенциала с който разполага.

Нетолкова розова е ситуацията на бековете. Отляво безалтернативен изглежда Ивайло Димитров, а отдясно Стефан Станчев. И двамата нямат нужната класа за битките от елита и могат да се окажат ахилесовата пета на "канарчетата" когато дойде време за решителните мачове за челните места. Все пак до края на трансферния прозорец има време и вероятно ще бъдат взети мерки за подсилване на бековете.

Добрият дефанзивен изглед на новия Ботев се засилва и с привличането на сериозни опорни полузащитници. Един от постовете, който е най-пренебрегван от клубовете ни, а същевременно фундаментален за играта. Ботев не допусна грешката на ЦСКА през последните години и набързо се погрижи за него. Наличието на Томас Иршак, Рубен Палазуелос и Костадин Дяков гарантира стабилност. В Полша вече се чудят как чехът Иршак избра Ботев пред офертите на бивши участници в Шампионската лига като Теплице и Апоел (Никозия). Интересът към играча от тези тимове е достатъчен гарант за класата му. Същото може да се каже и за Палазуелос, предвид факта, че е испанец, а за местната школа няма какво да добавим след наскоро завършилото Европейско.

И докато Ботев явно трудно ще допуска голове, то притеснително е как ще ги вкарва. Затова ще се разчита на резервите на ЦСКА и Левски Станислав Костов и Иван Цветков. И двамата играчи останаха недооцени в София и от това най-добре се възползва хитрия Ботев. Станислав Костов е сред най-големите таланти на футбола ни и при спокойствието и подкрепата на пловдивската публика може да се очакват чудеса от него през идния сезон. Тук камъните отново са в градината на ЦСКА, които оставиха с лека ръка да си тръгне един от най-перспективните им играчи, в дадени периоди сочен за новия Бербатов. Въпреки че е на сериозна възраст, същото може да се каже и за Иван Цветков. В нападателя все още има много футбол, което си проличаваше в редките му появи със "синия" екип. Цветкоя често изглеждаше като Лео Меси на фона на някои съотборници на "Герена", но въпреки това новата власт реши да не разчита на него. Попадение е и привличането на Диего Фераресо, на когото от години се възлагат сериозни надежди. Талантът прекара немалко време в Литекс и Чавдар (Етрополе) и вече е наясно с българската действителност. Това ще е и последният му шанс за някаква солидна кариера на българска земя, а ако се провали ще стане поредният безславно тръгнал си чужденец.

В офанзивната част на играта от Ботев също има какво да се желае. Особено на крилата и при централния нападател. Неслучайни са слуховете за привличане на Марсело Никасио от Литекс, което безспорно ще е трансферен удар. Така изводът е, че на този етап Ботев е на 70% готов за новия сезон. И не просто за участие, а смело може да погледне към тройката. Особено при конкуренция като безумния ЦСКА и нестабилните Литекс и Черноморец. Не бива да се подминава фактът, че отбора бе прочистен от играчи, доказано тровещи климата, като Атанас Курдов. При "канарчетата" остава задължително изискване да се вземат играчи на някои постове, за което има и време и средства. Ако това стане факт, а добавим и уникалната пловдивска публика, както и сериозните инвестиции в базата, то догодина по това време Ботев несъмнено ще се готви за първия си мач в евротурнирите от 1996г.

ЕТО ГО НОВИЯ БОТЕВ: 

                                   Шеткус (Иванов)

Станчев  Караславов  Грънчаров(Рахов)  Димитров

                         Иршак  Паласуелос(Дяков)

Огнянов(Атанасов)  Цветков  Неделев(Фераресо)

                                       Костов