ГЕРБ одобри бюджетната субсидия за частните училища

Архив София

05-07-2012, 08:20

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

ДПС плаши протестите на Орлов мост да ни се сторят като вечеринка заради майчиния език.

Частните училища и детски градини ще получават държавна субсидия, като средствата ще се отпускат по тяхно заявление, пише в. "Сега".

Частните учебни заведения и забавачки, които получават държавна субсидия, могат да събират и такси за дейности, които са извън финансираните от държавата. Това реши просветната комисия в парламента, която вчера продължи да гласува на второ четене проектозакона за училищното образование.

Текстът предизвика разгорещени дебати между депутатите от ГЕРБ и левицата. Един от мотивите на ГЕРБ и просветното министерство е решението на комисията за защита от дискриминация отпреди няколко дни. В него се препоръчва на министъра на образованието да предприеме мерки за промени в нормативната уредба, с които се гарантира равно третиране на децата от държавните, общинските и частните училища. Като стигнем до гласуването на текстовете за закриване на болничните училища, ще ви припомня тезата за дискриминацията на учениците от различните видове училища, заяви Валентина Богданова от "Коалиция за България". Ученикът в държавното училище е задължен да го посещава, но никой не бута ученика да иде в частното училище, добави и Алиосман Имамов от ДПС. В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ и на Веселин Методиев от ДСБ текстът беше приет, но според още негласувани разпоредби ще влезе в сила от 2016 г.

Бурни дебати имаше и по предложението на Лютви Местан от ДПС за задължително изучаване на майчин език в рамките на 4 часа седмично. В момента този предмет се изучава в задължително избираема или свободно избираема подготовка. Срещу идеята се обявиха ГЕРБ и "Коалиция за България". Просветният министър Сергей Игнатов пък заяви, че за да се допусне изобщо подобен дебат първо трябва да се промени конституцията. Правото не трябва да се превръща в принуда, посочи Стефани Михайлова от ГЕРБ. "Назряват сериозни протести и учебната година може да не започне", заплаши Хамид Хамид от ДПС и добави, че в сравнение с тях "протестите на Орлов мост ще са като вечеринка".