Европа забрани избиването на бездомни кучета

Архив Бургас

05-07-2012, 13:06

Снимка:

zoomania.org

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Правилата за хуманно отношение към животните трябва да бъдат прилагани по-добре, а съществуващите празнини да бъдат запълнени, не само защото така се защитава и човешкото здраве и се предотвратява разпространението на болести, свързани с животните.

Това заявиха в резолюция евродепутатите в сряда, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

В текста се отбелязва, че въпреки че има правила за хуманното отношение към животни, те трябва да бъдат събрани в единен закон на Европейския съюз. Според евродепутатите правилата трябва да се отнасят и за домашните любимци и бездомните животни, а не само за животните отглеждани във ферми.

"Най-важната точка от предложението са детайлите за широка, научно обоснована, обща законова рамка за хуманното отношение към животни, която да се отнася и за връзката между животни и обществено здраве. Трябва да определим съвместно какво имаме предвид под добро животновъдство и да определим ясно кой е отговорен за животните", заяви докладчикът по резолюцията Марит Полсен.

Европейската комисия трябва да изработи законодателство, което да включва нови правила за идентификация и регистрация на домашните любимците и забрана на нелицензирани кучкарници и приюти, отбелязва Европарламентът.

В резолюцията евродепутатите настояват за стратегии за управление на бездомните животни, включително програми за ваксинация и стерилизация. Според тях трябва да бъде въведена забрана на умъртвяването на бездомни животни без медицински показания за това. В същото време трябва да бъдат включени и мерки за насърчаване на отговорно отношение у стопаните.

Европарламентът призовава Еврокомисията, когато подготвя законова рамка, да предвиди и строги санкции, които да се налагат на всяка държава членка, която не спазва правилата. Резолюцията има препоръчителен характер, тя ще се превърне в законодателен текст на ЕС, ако Еврокомисията направи предложение и то бъде прието от евродепутатите и държавите членки.