Адвокатът на Енев за ПловдивУтре: Не знам къде са парите

Крими

06-07-2012, 00:00

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Юристът Георги Кутрянски посъветвал Енев да каже къде е скрил обраните 1,5 млн лева, за да получи по-лека присъда

Георги Енев ми се обади по телефона и поиска да го представлявам при предаването му на властите, съобщи за ПловдивУтре адвокат Георги Кутрянски. Юристът е поел защитата на издирвания в продължение на 2 седмици 33-годишен бивш рейнджър, срещу когото е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на крупна сума пари.

Адвокат Кутрянски е разяснил в детайли правата на Енев и му посочил, че ако разкрие къде са откраднатите пари, присъдата му може да бъде намалена. Енев сам решил да мълчи.

Още вчера прокуратурата е връчила обвинението на Георги Енев и на защитника му.

Външно Енев изглежда добре, няма психически отклонения, но ако прокуратурата има някакви съмнения, може да назначи психиатрична експертиза, коментира адвокатът.

По закон Кутрянски задължително трябва да присъства на разпитите на подзащитния си. По думите му, проведен е само един разпит, снощи. Адвокатът не пожела да съобщи какво е коментирал Енев. 

Георги Кутрянски е бивш прокурор. Вписан е в Пловдивската адвокатска колегия на 11 декември 1997 г. Известен е сред колегите си като един от най-добрите специалисти в наказателното право.

Заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов съобщи за ПловдивУтре, че Георги Енев е отказал да дава обяснения при разпита. “Няма съучастници. Няма пари”. На въпрос какви ще са следващите ходове на прокуратурата, Гавраилов отговори, че разследването продължава.

Георги Енев е в следствения арест при Затвора – Пловдив от момента на задържането му снощи в 17.30 ч. Наложена му е мярка за неотклонение “задържане под стража за 72 часа”, която изтича в неделя. На 8 юли от 15 ч. в зала 2 на Пловдивския окръжен съд ще се гледа искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Както ПловдивУтре съобщи, 33-годишният Енев се предаде доброволно и, по думите на прокурор Гавраилов, не е поставял никакви условия. Срещу него е повдигнато задочно обвинение за кражбата на крупната сума пари. Възможно е да бъдат повдигнати още две обвинения – за бягство и за укриване.

Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 г. за престъплението. Законът допуска да се сключи споразумение, при което присъдата се редуцира и е от 8 до 20 г.