Хората намират ръкостискането за остаряло

Архив София

07-07-2012, 11:52

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Британците възприемат размяната на прегръдки и целувки като по-лесно средство за изразяване на радостта от срещата с познат или приятел, казва психоложката Джейн Маккарти.

Проучване във Великобритания сочи, че традицията за поздрав с ръкостискане отмира.

Проучването е направено сред 1000 души. Повечето хора намират традицията за остаряла и твърде официална. Британците предпочитали да поздравяват с прегръдка или лека целувка по бузата.

Над 50 процента от участниците в анкетата споделят, че вече не се ръкуват, когато срещнат приятел или познат. Дванадесет процента предпочитат леката целувка по бузата или изобщо не си правят труда да поздравяват. Близо 30 процента от анкетираните признават, че избягват ръкостискането и директно прегръщат познатите си, когато ги срещнат.

Хората, които са на мнение че ръкостискането в официален поздрав, твърдят че то е подходящо само в бизнес средите. Освен това ръкостискането се смята за нехигиенично. Един на всеки 12 души се страхува от предаване на бактерии.

Ръкостискането се смята за кралски поздрав. Твърди се, че Елизабет Втора е стиснала половин милион ръце през живота си.

Повече от половината от мъжете поздравяват с прегръдка, а 15% с целувка по бузата. Голяма част от тях са на мнение, че ръкостискането е "старомодна проява на мъжественост".