Идва черен понеделник, интернетът спира

Новините

07-07-2012, 12:24

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На 9 юли вирусът DNSChanger ще се активира отново и ще блокира онлайн-достъпа до всички заразени сървъри

Стотици хиляди компютри по цял свят, заразени с вирус, ще останат без интернет в понеделник, предаде агенция Франс прес.

На 9 юли вирусът DNSChanger ще се активира отново и ще блокира онлайн-достъпа до всички заразени сървъри. По данни на ФБР, цитирани от CNET, освен сървърни машини DNSChanger е заразил и немалък брой персонални компютри. 

Има голяма вероятност това да се отрази сериозно върху цялостната работа на глобалната мрежа и потребителите ще имат проблеми с достъпа до нея. Вирусът действа изключително коварно, защото остава почти незабележим за потребителя.

Основната му дейност е постоянно да подменя DNS адресите на инфектирания компютър. Така, докато се опитва да отвори популярен сайт на технологична компания например, потребителят може да попадне на негова имитация или пък място за търговия със съмнителни стоки.

Вирусът DNSChanger не е нов, а от 2007 г. и оттогава е заразил около 4 млн. компютъра. В понеделник изтича гратисен период, даден от властите в САЩ за отстраняване на вируса.

Тъй като той е контролирал твърде голям трафик, съдът позволи на ФБР да оперира със сървъри, през които да минават данни дори от заразени компютри. Тези временни сървъри обаче трябва да бъдат изключени в понеделник.