Правят от Немската болница музей и дигитална библиотека

Мисия Бургас

07-07-2012, 00:00

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

В момента общината подготвя проекта, след което ще кандидатства за евросубсидия. Осъществяването на идеята ще започне веднага след това

В музей на градското изкуство и дигитална библиотека ще се превърне сградата на Немската болница, научи Burgasutre.

„В тази огромна язва в центъра на града и болка за бургазлии подготвяме един много голям проект, за който ще кандидатстваме по европрограма”, разказа шефката на отдел Култура в местната администрация Весела Йорданова.

Собствеността върху терена бе предоставена на общината в началото на годината и оттам веднага се заеха да измислят какво да се направи с масивната, но рушащата се сграда на пъпа на Бургас.

Тъй като точна идея за предназначението й не изскочи, общината стартира допитване сред бургазлии.

Над 150 предложения получили в местната администрация с интересни хрумки за Немската болница. Според някои в сградата трябва да се премести регионалната библиотека, според други там може да се направи огромен аквариум, с който да се привличат туристите, трети виждат в нея училище или детска градина.

В крайна сметка обаче надделяла идеята за музей на градското изкуство и дигитална библиотека. Книгите вътре ще бъдат налични както в електронен вариант, така и в традиционния си вид по примера на световните дигитални библиотеки.

В момента общината подготвя проекта, след което ще кандидатства за евросубсидия. Осъществяването на идеята ще започне веднага след това.