Кораби на НАТО ще патрулират по границата Сирия-Турция

Архив София

08-07-2012, 17:10

Снимка:

Reuters

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Заявената цел на присъствието им е да не допуснат проникване на терористи.

Три бойни кораба на НАТО ще започнат да патрулират от днес по средиземноморското крайбрежие на Сирия в района на границата с Турция.

Заявената цел на присъствието им е да не допуснат проникване на терористи, пише руският вестник "Комерсант".

Експерти обаче свързват появата на натовската флотилия във водите на Източното Средиземноморие със ситуацията в Сирия. Сега вече всеки инцидент между Турция и Сирия може да се оцени като агресия срещу член на НАТО и в съответствие с член 5 от устава на алианса да последва ответен удар, обяснява вестникът.

Според турските медии в източната част на Средиземноморието от Мраморно море ще пристигнат три военни кораба на НАТО - турски, френски и немски, с 545 моряци, противокорабни и противовъздушни ракети, хеликоптери, артилерийски установки и торпеда "Марк46", предназначени за унищожаване на подводници.

Командващият на натовската мисия, германският контраадмирал Торстен Калер заяви, че корабната група ще бъде в постоянна готовност в района за противодействие на тероризма, пише "Комерсант".

Вестникът обаче цитира мнението на експерти, според които появата на натовски кораби до сирийското крайбрежие увеличава вероятността от военна операция срещу Дамаск. "НАТО не би могла да се намеси в сирийската криза без резолюция на ООН, каквато Москва и Пекин няма да допуснат. Но сега всеки инцидент между Турция и Сирия може да бъде оценен като агресия и да стане повод за ответен удар на основание член 5 от устава на алианса", заявил Александър Игнатенко от руския Център по религиите и политиките.