Кацарова се натиска, няма оставка (+)

Архив Пловдив

09-07-2012, 09:59

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Обещаната оставка на райкмета на "Южен" не бе депозирана в деловодството на ОбС (към 13 часа)

Развръзката на скандала с блъснатите деца от кметицата на район „Южен“ Павлинка Кацарова върви към финал. Очакваше се днес тя да депозира оставката си в Общински съвет Пловдив, а освобождаването й  да бъде обявено от председателя на ОбС инж. Илко Николов на предстоящата сесия в четвъртък. Това обаче не се случи, поне към 13 часа, потвърдиха за ПловдивУтре от пресцентъра на Общинския съвет.

На 5 юли на тротоар на бул. "Македония” в Пловдив около 18.00 часа кметицата и бивш шеф на Регионалния инспекторат по образование блъсна две 12-годишни момичета на излизане от паркинга на района, който ръководи.

По закон след депозирането на оставката и обявяването на факта от председателя на ОбС, кметът Иван Тотев трябва да съобщи кой от заместниците на Кацарова ще поеме длъжността й като временно изпълняващ, уточниха от пресцентъра на ОбС. В срок от един месец следва да бъде предложен следващия районен кмет и гласуването му от Общинския съвет.

По данни на полицията освен, че е карала с превишена скорост, след инцидента кметицата е напуснала местопроизшествието. С цел да не се предизвикват спекулации и това да не се отрази негативно върху авторитета на ПП ГЕРБ и на Община Пловдив Кацарова обяви, че ще подаде оставка. Освен това се закани, че ще обжалва издадения й акт по Закона за движение по пътищата.

Скандалното в случая е не самият инцидент. Той може да се случи на всеки забързан водач, който не си е дал сметка, че форсира возилото си, но решаваща е реакцията на кметицата и разминаването на версиите на Кацарова и двете пострадали момичета. Ден след инцидента тя излезе с  противоположна на тяхната версия. Райкметът заяви, че не е блъскала ученичките, а освен това е разговаряла 15 минути с тях и те я уверили, че са добре.

12-годишните момичета са категорични, че са ударени – едната има контузия в кръста и медисцинско от Спешния кабинет в УМБАЛ „Св. Георги“, а другата в крака. Михаела Андонова и Силвия Иванова апелираха чрез медиите свидетелите на инцидента да се обадят в полицията и да разкажат какво са видели.

„На излизане от паркинга пред администрацията на район „Южен“ пътят ми бе засечен от автобус от градския транспорт. За да избегна ПТП, натиснах спирачките, при което колата ми занесе и се качи на тротоара“, бе версията на Кацарова.

Около кметството е пълно с камери – видонаблюдение има не само на сградата на район „Южен“, но и на банката, която се намира в същата сграда. Има вероятност техниката да изясни конкретната ситуация и да стане ясно кой казва истината.