Защо "изпушваме", когато живакът се покачи

Архив Пловдив

09-07-2012, 15:00

Автор:

Мария Зверева

Всичко от Автора

Жегите са опасни и за психическото ни равновесие, предупреждават експерти

Жегата е опасна не само за здравето. Тя се отразява и на настроението и поведението ни. Лошият сън, обезводняването и занижената активност заради горещините са сред основните фактори, допринасящи за това.

Мнозина действително имат чувство, че ще изпушат, когато живакът се качва, обяснява с прости думи специалист по клинична психология, пише "Дискавъри нюз".

Горещото и влажно време се свързвало с повишаване на агресивността и проявите на насилие сред хората, както и с падане на общото настроение.

Това е резултат от другите последици от жегата - трудното заспиване или мъчителния и недостатъчен сън, дехидратацията на организма, ограничаването на спорта, социалния живот и др., затварянето в тъмни и охладени стаи.

Всички те допринасят за лошото самочувствие и за усещането за потиснатост и изтощение.

Според специалистите липсата на контрол върху ситуацията, усещането, че сме като "барикадирани", води до допълнително раздразнение. Психолозите не препоръчват да вземаме важни решения - на работа, в къщи или на пътя, ако сме депресирани заради жегата, както и да имаме търпение към околните.

Малък процент хора (около 1-2) изпитват включително и лятната версия на сезонното неразположение, типично за зимата. То се характеризира с депресивни симптоми при иначе психически здрави хора.

Освен дискомфорт, тези хора чувстват крайно силно безпокойство през лятото, което може да ескалира дори до мисли за самоубийство. За тях жегата и слънцето стават просто абсолютно непоносими, обяснява специалистът./ vesti