Подземният град в бомбоубежищата единственият в Европа с автентични тунели

Мисия Бургас

09-07-2012, 00:00

Снимка:

popupcity.net

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Линията на старинност, автентичност и възможност да научим нещо докато се забавляваме, ще бъде следвана при цялостното реализиране на мащабния проект

Подземният атракционен град в старите бомбоубежища под Морската градина ще бъде първият у нас и единственият на Стария континент с автентични тунели.

В Европа има два подобни атракциона, но тунелите за тях са създадени специално за тази цел. В нашия случай те са преплетени с историята на реално използвани бомбоубежища“, обясни шефката на отдел Култура в община Бургас Весела Йорданова.

Тази линия на старинност, автентичност и възможност да научим нещо докато се забавляваме ще бъде следвана при цялостното реализиране на подземния град.

Идеята е още с първата крачка посетителите да попаднат в един паралелен свят, който никога не излиза на светло. Въпреки множеството ефекти и забавни елементи обаче, автентичният вид на тунелите и галериите ще бъде запазен, а посетителите ще имат възможността да видят „на живо“ как са изглеждали бургаските къщи, площади и бит преди повече от 100 години.

За тази цел в отделни галерии чрез интерактивни методи, ефекти и движещи се платформи ще бъдат представени сцени от миналото на града.

„Няма да променяме много сегашния вид на тунелите и галериите, те излъчват мистика и се вписват в идеята колкото и атракционен да е характерът на проекта, във всички галерии да има вплетени опознавателни елементи“, обясни Йорданова.

Старт на мащабния проект бе даден в края на юни, когато при посещението си в Бургас вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че бомбоубежищата ще бъдат прехвърлени от МВР на общината.

“Процедурата по прехвърлянето трябва да приключи всеки момент. Това ще ни позволи много бързо да финализираме идейния проект и да завършим архитектурното заснемане, което се явява първи етап и в най-кратки срокове да кандидатстваме с него за европейско финансиране”, обясни Йорданова.

Според нея до септември цялостният идеен проект, архитектурното заснемане и процедурите по вадене на КСС-та ще бъдат завършени.

Оттам нататък ни предстои много работа, състоянието на бомбоубежищата сега не е много добро, ще се наложат подмяна на ВиК и ел. инсталация, тъй като на места електричеството е прекъснато, има и течове”, допълни Йорданова.

Всяка от 12-те галерии ще има своя история и ще е подчинена на определена тема. С помощта на 3D и 5D ефекти ще бъде пресъздадено морско дъно, потънал кораб, бургаски площад, ретро кафене. В 3-километровите тунели, които опасват цялата Морска градина пък, ще има най-разнообразни ефекти като мъгла, дъжд, които ще посрещат посетителите на алтернативния подземен свят.

Специфично за всяка галерия е, че декорите няма да бъдат стационарни, а с различни интерактивни методи ще се направят активни площи, чиито ефекти ще се отключват при определени движения или допир. Идеята е при всяка разходка в подземния град изживяванията да бъдат различни”, каза Йорданова.

Две от галериите пък ще бъдат отделени за мобилни културни събития като джаз концерти, алтернативно изкуство, арт инсталации, пърформънси.

По този начин целим бомбоубежището да започне да създава свой собствен алтернативен културен календар. Идеята е авторите на по-модерни и алтернативни изкуства там да намерят своето място, тъй като сегашната градска културна структура е за по-традиционни изкуства”, допълни Йорданова.