Батаклиев не внасял пенсионни осигуровки

Архив Пловдив

10-07-2012, 12:13

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Инспекцията по труда и съдът се заемат с “Градски транспорт” и “Транс сити”

Освен, че не са вземали пълни заплати от 17 месеца, шофьорите и кондукторите от “Градски транспорт” и “Транс сити” нямат внесени осигуровки по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване /ДЗПО/, научи ПловдивУтре. Оказва се, че от самото им назначаване до момента дължимите вноски са били начислявани и удържани от заплатите им, но не са били внасяни в НАП.

Нарушението лъсна при информационна акция на КТ “Подкрепа” и данъчни от Пловдив.

На изнесено бюро пред Централна поща с  персонален идентификационен код всеки работещ можеше да провери трудовия си договор, дохода, върху който го осигурява неговия работодател и внесените осигуровки. Или да “контролира” своя шеф и да защити правата си.

Само за час се оказа, че трима служители на "Транс сити" нямат внесени пенсионни осигуровки.

Сред тях е и Георги Дамянов. От три години той работи като кондуктор в транспортната фирма. “От 17 месеца не съм вземал пълна заплата. Преди 2 седмици получих 150 лева за м. май. Батаклиев ми дължи 1300 лева, сега научих, че нямам и осигуровки за пенсия”, каза Георги.

Измамените ще подадат сигнал до Инспекцията по труда.

В съда има заведени 64 искови молби от шофьори и кондуктори, които имат да вземат пари от двете транспортни дружества. Средно всеки работещ във фирмите има да получава по 1000 лева.

Припомням, преди дни 20-ина шофьори и кондуктори се “осмелиха” да протестират пред вратите на “Градски транспорт”. Работещите се страхуват, че който е недоволен ще бъде уволнен. Тогава синдикалисти от “Подкрепа” не бяха допуснати в предприятието, за да внесат официално исканията на служителите.

Предстои среща с общинската власт, след което синдикатите ще търсят съдействие от депутати и министри.

Персонален идентификационен код може да се извади в офис на НАП по постоянен адрес на местоживеене, припомнят данъчните експерти.

Телефон за информация: 0700-10-229.