Проверяват капанчета и кръчми по морето

Архив София

10-07-2012, 15:18

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

„Инспекторите на БАБХ са строги и санкциите са доста респектиащи", предупреди министър Найденов.

Проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са съсредоточени по Черноморието. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Командирова се допълнително персонал по Черноморието. Там в момента се изсипват стотици хиляди почиващи, летуващи и затова и натам ще бъдат насочени и усилията на БАБХ.

„Малките, така наречени "капанчета", ги очакват много проверки. Обикновено по-големите заведения, могат да изпълняват изискването за различни съдове, да сменят мазнината. Малките заведения на плажа много трудно могат, и обикновено това е свързано с наши здравословни проблеми”, каза Мирослав Найденов.

Сигналите за такъв тип нарушения не са единични, посочи той. Те могат да бъдат подавани и на сайта на БАБХ, и на публичните телефони за сигнализиране за нарушения.


Тази година БАБХ започва проверки на мазнините, използвани за готвене в заведенията.

„Темата за мазнините е част от здравната ни култура, но понякога сигурно е последното нещо, върху което се замисляме, когато седнем в някое заведение. Често това после ни разваля почивката”, каза Мирослав Найденов.

Министърът подчерта, че е нужна специална проверка на мазнините в заведенията, за да се спре порочната практика с едно олио да се пържи десетки пъти.

"Смятам лично да пообиколя плажовете. Обикновено, където се появя, бягат от всичко, намаляват и цените, но в случая ще изчезнат. Със сигурност ще има хванати", закани се Найденов.

Санкциите за нарушителите са стандартните – зависи от това дали е физическо или юридическо лице.

„Инспекторите на БАБХ са строги и санкциите са доста респектиащи. Тъй като спазваме феърплей и обявяваме преди да започнем проверките, дано чрез медиите чуят и да знаят, че в следващите дни и това ще се проверява. Като с радарите на пътя – да видят предупреждението „радар”, в случая проверка. Няма да се размине на никого, който е установен нарушител”, заяви Мирослав Найденов.

Проверките ще започнат до дни.