Водорасли пазят зъбите

Архив София

10-07-2012, 16:02

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Британски учени установяват, че мокроб от водорасли предотвратява появата на кариеси

Добавянето на ензими от микроби на водорасли към пастата или водата за уста може да осигури по-добра защита на зъбите, установи екип от британски учени, съобщава Би Би Си, предава сайтът на 24 часа.

Екипът от университета „Нюкасъл“ изучавал Bacillus licheniformis. Резултатите от тестовете показали, че микробите могат да защитят зоните между зъбите, където се образува плака въпреки редовното почистване с четка.
Според лабораторните резултати ензимът на микроба преминава през наслояването върху зъбите, като неутрализира бактериите, причиняващи кариеси.

„Плаката се състои от бактерии, които се съединяват, за да „колонизират“ мястото и така да отблъснат други потенциални съперници“, обяснява д-р Ник Якубович от факултета по дентална медицина. Традиционните пасти действат, като остъргват с помощта на четката плаката от зъбите. Това обаче невинаги е ефективно и затова хора, които редовно си почистват зъбите, могат също да стигнат до състояние за пломби, предупреждава ученият.

Вместо да се премахва изцяло плаката, много по-ефикасен метод ще е да се елиминират само вредните бактерии, смята екипът. Крайната цел е да успеят да вкарат ензимите от водораслите в зъбните продукти. За това обаче ще са необходими още тестове.