Пускат мобилни групи срещу закъсали екопроекти

Новините

10-07-2012, 03:30

Снимка:

Архив

Автор:

в-к "Монитор"

Всичко от Автора

Мобилните групи включват юристи, инженери, икономисти и т.н. Интересът от страна на общините е много голям и експертите не стигали

Екоминистерството изпраща мобилни групи до закъсали общини, които като хвърковати чети да помагат на място за по-бързо усвояване на европари по програма „Околна среда”,

съобщава "Монитор". Те помагат при писането на проектите. Няколко пъти в годината се организират и обучения. Мобилните групи включват юристи, инженери, икономисти и т.н. Интересът от страна на общините е много голям и експертите не стигали. С помощта на специалистите от ведомството се съкращава срокът за подготовка на проектите. Експертите са посещавали и общини без подготвена документация, за да се отговори на въпросите, които са възникнали там.

Най-често те питали за това кои дейности и разходи са допустими за финансиране, какви трябва да са екипите за управление на проектите, за обществените поръчки и т.н. Сега ръководството на програма „Околна среда” събира заявки за оказване на помощ и графикът за следващите месеци ще се прави тепърва. Всеки момент експертите от инициативата JASPERS ще се присъединят към мобилните групи. Предвижда се тази година да бъдат подпомогнати 20 топпроекта в сектор „Води”и други в сектор „Отпадъци”.

Хвърковати чети в помощ на общините има от миналата година по програма „Околна среда”. За водни проекти те са посещавали Албена, Балчик и Варна, а за проекти в сектор „Отпадъци” - Габрово, Левски, Луковит, Провадия, Панагюрище, Плевен, Ямбол и Своге.

Над 25,5 млн. лв. са орязаните пари от проекти по програма „Околна среда”. До 1 април са направени финансови корекции – т.е. не са признати разходи за 12,2 млн. лв., а предстои от следващи плащания да не бъдат преведени още около 13,3 млн. лв., пише в отчета на програмата. Освен това към края на миналата година от икономии, непризнати разходи са освободени 47,5 млн. лв. Средствата обаче ще се използват за други проекти.

Свежият финансов ресурс от оперативните програми се явява необходимата глътка въздух за бизнеса, поради което през 2011 г. продължи яростната конкуренция за спечелването на обществени поръчки, финансирани по „Околна среда”.

По обявените тръжни процедури документация купуват средно над 15 дружества, а кандидатстват по минимум 5. Има и ожесточено оспорване на решенията на възложителя за избор на изпълнители от недоволни кандидати, пише в отчета по програмата. Обжалванията понякога са неоснователни, но преминаването им по цялата верига – Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, отнема месеци. През това време общината не може да сключи договор с избрания изпълнител.