Откриват “Синя стая” за деца, жертви на насилие

Архив Пловдив

11-07-2012, 06:09

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

В спокойната атмосфера на “Синята стая” ще се провеждат разпитите на децата, претърпели насилие

Специализирано помещение за изслушване на деца, жертви на насилие, наречено “Синя стая”, ще бъде открито в Центъра за обществена подкрепа на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, Пловдив.

Предвидено е да се подпише Споразумение за сътрудничество при използване на специализираното помещение между Община Пловдив и КСУДС, от една страна, и от друга - Окръжен съд и прокуратура – Пловдив, Районен съд Пловдив и Асеновград, Районна прокуратура – Пловдив, Карлово и Асеновград, ОД на МВР – Пловдив, Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пловдив и Регионална дирекция “Социално подпомагане”.

Изграждането на “Синята стая” е в резултат на взаимните усилия за създаване на по-добри условия за участие на децата в правни процедури и необходимостта от развитието на услуги за деца жертва на насилие, участващи в съдебни и досъдебни производства. Създаването на среда, в която детето да се чувства сигурно и защитено, цели да намали стреса и последващите психически травми при децата жертви или свидетели.

“Синята стая” е оборудвана със специализирана аудио- и видео техника за създаване на

запис. Състои от две отделни помещения, свързани с т.н. венецианско стъкло, като едната стая предоставя спокойна и приветлива атмосфера за детето, а в другата стая е разположено специализираното оборудване за провеждане на разпит и създаване на видео- и аудио запис.

Специалистите от КСУДС, които ще работят с децата за подготовката и участието в правни процедури, са преминали специализирано обучение, включващо нормативна уредба, психически особености на децата в различни възрасти, подготовка за провеждане на разпит по специално разработена методика.

До момента подобни специализирани помещения са изградени в градовете София, Пазарджик, Шумен и Велико Търново.

Практическото приложение и функциониране на “Синята стая” е изцяло в унисон с разпоредбите на член 3 от Конвенцията на ООН за правата на детето.