Сега да видим има ли Локо?

Архив Пловдив

11-07-2012, 16:46

Автор:

Владимир Методиев

Всичко от Автора

"Черно-белите" разполагат с два мача, за да оставят Коко Динев на "Лаута"

Локомотив (Пловдив) излиза днес в съдбовен финал за Суперкупата.

Отборът се счита за аутсайдер срещу шампиона Лудогорец. И то не за друго, а защото откакто отстрани Литекс на полуфинала за купата на България, този тим върви само надолу. Толкова надолу, че накара Коко Динев отново да мисли за оттегляне. Такива мисли минаха през главата на бизнесмена и през зимата. За да ги махнат, футболисите на Кокала направиха чудеса, върнаха се дори в Европа. Но от тогава само срам. А 6-те гола в 30-ия кръг в Ловеч си бяха нещо апокалиптично. Неслучайно Динев нямаше желание да задържи нито един играч, тръгнал да напуска. Те обикарляха, обикаляха и пак се върнаха. До един. Без един - Базил де Карвальо.

Има нещо много обидно към Локомотив, към Динев в тоталната бенжеюнщина на "Лаута". Някакви такива като него, като Карвальо, като Златински се връщат за футбола в Локомотив и после грам признателност. При това без да са завлечени с пари, както се случва например в Борисовата градина.

Златински, Бенжеюн, че дори и Котев се оглеждаха до последно за други отбори, ходиха на проби, на преговори, на вечери. Но накрая се върнаха. Защото друг не ги иска. Това няма как да не е обидно. Най-вече за Локомотив. А след това и за самите играчи. Завръщането им след 65 дни в Локомотив е знак, че са се надценили. Че не са оценили отбора, в който играят. Нямат си и най-малка представа кои са и закъде са. И може би затова Коко Динев остави всеки един да падне жертва на собственото си величие. Пусна ги до един, до амин!

Може би от тук нататък това трябва да е ходът на всеки един футболен собственик. Да пусне на воля всяка самозабравила се звезда. Максимум на 50-ия ден ще почне да се маже с анти-звезделин. И ще се върне там, откъдето се е махнал. Освен, ако не е като Танко Дяков, да се забие в Жетису от Казахстан. Но след 5 комоцио и това може да се направи. Затова евала на такъв като Здравко Лазаров. Паркира се Електричката на "Лаута" и ще е там, докато стигне Ераносян. Песни пеят вече за него, прати отбора в Европа. Ще поиграе още година-две и най-вероятно ще поеме отбора. Защото показа не само на "Лаута", че футболът е и морал.

Тези, които се махнаха от Локомотив, защото ги искат Милан и Реал, се прибраха с подвити опашки. За да се отмият като лекета, да накарат Пловдив и "Бесика" да гледат на тях така, както преди да си вземат шапката, тези момчета дължат на Локомотив следващите два мача. Днес с Лудогорец и задаващият се първи с Витес. Дори да паднат, да го направят така, че да се разбере, че ги е яд. И това се отнася не само за тях, а за всички, които в последните два-три месеца оскверниха всичко, което постигнаха преди това. Заканваха се, че ще вземат купата. 10 000 им повярваха и дойдоха в Бургас. Излъгаха ги - изиграха трагични 60 минути. Обещаха да станат трети в първенството. 50 000 им повярваха. Излъгаха ги пак! Предадоха се. Предадоха и Локомотив. Предадоха и Динев. Добър-лош, похарчил е 10-ина милиона, за този отбор, човека. Локомотив ще го има и без Динев. Но сега го има заради Динев. И отборът може би трябва да изиграе няколко мача в името на това. В името на бъдещето си. Защото ако днес му пишат пак 6, ако Витес бие пловдивчани така, както миналата есен го млатеха софиянци, този път спонсорът може да си тръгне. Завинаги.

А това вече ще е фатално. За Локомотив, не за играчите. Те пак ще си тръгнат. Нали това лято вече веднъж го направиха. Само, че след Коко друг ще дойде много трудно. Защото нали знаете как пловдивчани дават пари за футбол? Този век само един бизнесмен под тепетата е дал пари - Димитър Христолов. И това му костваше всичко. Втори такъв, този път за Локомотив, няма да се намери. Затова е хубаво играчите на Емил Велев днес да си дадат сметка какво предпочитат. Да играят в един от най-обичаните отбори в България, или да вървят на майната си. Ама не в Пловдив, а на майната си. Ей там, откъдето дойдоха.