Днес една рок легенда щеше да навърши 70...

Архив София

11-07-2012, 11:40

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Светът чества 70-годишнината от рождението на великия Рони Джеймс Дио.

Преди 70 години на този ден се е родил един американец, който покори сърцата на милиони рок фенове - Роналд Падавона.

Ако това име не ви говори нищо, вероятно е защото той се подвизава на сцената под псевдонима Рони Джеймс Дио. Да, точно той - легендарният вокалист на групи като "Elf", "Rainbow" и "Black Sabbath" и "DIO", малкият човек с голям глас. "Dio" на италиански означава "Бог". И Рони наистина е такъв - Бог на твърдата музика.

Един от най-влиятелните рок-вокалисти се ражда в италианско семейство и от дете има влечение към музиката. Свири на тромпет и валдхорна, записва с различни групи, но популярността го връхлита през 70-те години, когато става вокалист на "Rainbow". След два записани албума той напуска групата заради творчески различия с основателя ѝ - Ричи Блекмор.

Световна слава и признание Рони получава, когато през 1979-а г. Рони замества Ози Озбърн в "Black Sabbath". Записват размазващия албум "Heaven and Hell", който и до днес е сочен от специалисти и фенове за един от най-добрите в историята на тежката музика.

През 1982 г. Дио основава своя група, която нарича... "DIO". С нея той записва над 10 албума и създава неповторими хитове, като "Holy Diver", "Rainbow In The Dark", "We Rock", "Don't Talk To Strangers" и други.

В годините на завладяващи турнета, нисичкият Рони покорява сърцата на всички фенове на рок и метъл музиката с величествения си глас, себераздаването и силното си сценично присъствие.

Освен с разбиващата си музика, певецът влиза в музикалната история и като човека, популяризирал един от най-известните символи на тежката музика – знака с пръсти, наречен „Дяволски рога”.

Днес Рони вече го няма. Проклетият рак го отне на 16 май 2010 г., малко преди да разлюлее София с групата "Heaven and Hell". Но той ще живее чрез музиката си във всички, чиито сърца бият в рок ритъм.