Свидетели отложиха делото "Еврохолидейз"

Архив Пловдив

12-07-2012, 13:00

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Нередовно призовани и неявили се свидетели провалиха старта на първото дело за крупна онлайн измама 

Нередовно призовани и неявили се свидетели провалиха старта на първото дело за крупна онлайн измама в Пловдивския районен съд. Процедурните неуредици принудиха председателя на съдебния състав да отложи процеса за 25 септември, предаде Радио Пловдив.

239 свидетели са призовани да дадат показания срещу членовете на фирма "Еврохолидейз", които миналото лято излъгаха стотици клиенти с фалшиви оферти за евтини почивки на екзотични дестинации.

Мегаделото „Еврохолидейз” беше образувано още миналата година, след като криминалисти, алармирани от многото измамени потребители през август разкриха простата, но ефикасна схема за измама. Тя бе извършена по интернет чрез сайт за колективна търговия.

Излъганите е трябвало да преведат парите с обещанието, че след това ще получат документи за избраните курорти - на Малдивите и остров Корфу - и дори самолетни билети до там.

Като организатори на престъплението бяха разкрити Венелин Качаков - представял се за финансов директор на фирмата, соченият за неин управител Георги Христов и Георги Пашов, също съдействал за организирането на измамата. След разкриването на "ужилването" те се опитаха да избягат със събраната сума от 265 969 лева, но последователно бяха заловени.

Единият от тях - Венелин Качаков се представяше за ръководен функционер на ГЕРБ в Пловдив, но веднага след разплитането на случая бе изключен от партията.  Прокуратурата смята за доказано, че тримата са измамили 157 души с фалшиви екскурзионни оферти.