McDonald's с брутален монопол на Олимпиадата в Лондон

Архив София

12-07-2012, 13:13

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

По време на игрите се очаква да бъдат продадени бургери за 3 милиона паунда.

Служителите на лятната олимпиада в Лондон 2012 извоюваха частична победа над монопола на генералния спонсор McDonald's, съобщава "Капитал".

Работниците, които участват в двете церемонии - по откриването и закриването на игрите - ще имат "привилегията" да поръчват любимите си пържени картофки извън заведенията, собственост на американската верига за бързо хранене.

В сряда организационният комитет на Олимпийските игри в Лондон 2012 реши да откликне на десетките жалби от персонала, който негодуваше срещу монопола на генералния спонсор.

Договорът на McDonald's за спонсорство на игрите включваше и ексклузивни права върху продажбата на пържени картофки на територията на спортните съоръжения и в близост до тях.

Останалите заведения и вериги за бързо хранене имат правото да продават пържени картофки само в комбинация с риба. Става дума за любимото на всички британци ястие fish & chips (панирано рибно филе с пържени картофки).

Конкурентите на McDonald's обаче имаха пълна забрана да продават пържени картофки самостоятелно, като генералният спонсор на игрите обещаваше да следи стриктно за спазването на това условие и да иска санкции за нарушителите.

След вчерашното решение на организационния комитет ембаргото за продажба на картофки по време на олимпиадата бе частично отменено. Гладните работници, които участват в подготовката на двете церемонии, вече ще могат да поръчват пай с картофки, пиле с картофки или дори само картофки, посочва се в статия на Guardian.

И все пак забраната не е напълно отменена, допълва изданието. В останалите зони на олимпийския парк остава ембаргото за поръчване на пържени картофки във всякаква друга комбинация, освен с риба.

Така, ако зрителите желаят да поръчат картофи самостоятелно, те ще бъдат принудени да отидат в заведение от веригата на генералния спонсор.

Освен това, за Олимпийските игри в Лондон отварят най-големият Макдоналдс в света. Ресторантът ще бъде на два етажа и ще обслужва по 1200 клиенти на час. Вътре ще има маси за 1500 души. Сградата е в непосредствена близост до Олимпийския стадион. Досегашният най-голям Макдоналдс в света се намираше в Москва.

По време на игрите се очаква да бъдат продадени бургери за 3 милиона паунда.