Министрите Ангелов и Атанасова учат как се действа при кризисни ситуации

Архив София

12-07-2012, 14:06

Снимка:

Ивайло Божинов, Sofiautre.bg

Автор:

Бетина Тодорова

Всичко от Автора

Двамата министри ще проверят как върви учение, което трябва да покаже добро взаимодействие между различните структури в случай на бедствие, авария, катастрофа, земетресение и други.

Днес в 10 часа пред Народния театър стартира инициативата на Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и БЧК –  Учение „Принос към националната сигурност в мирно време”.

Министър Десислава Атанасова и министър Аню Ангелов откриха събитието като посетиха безплатните медицински прегледи и консултации, организирани от Министерството на отбраната в градинката пред Народния театър. Безплатните прегледи са част от започващото учение на военномедицинския отряд за бързо реагиране към Военнномедицинската академия.

Двамата министри ще проверят как върви учението, което трябва да покаже добро взаимодействие между различните структури в случай на бедствие, авария, катастрофа, земетресение и други. Това е регулярно учение на отряда за бързо реагиране. Този път обучението е на терапевтичния му модул, който включва лекари вътрешни болести и специалисти кардиолози, както и медицински сестри и лаборанти.

Военният министър Аню Ангелов обясни, че решението за това учение е взето във връзка със зачестилите тази година бедствия. „Тази година сме решили - да се окаже помощ в отдалечените райони основно в Смолянска и Кърджалийска област. Учението се заплаща от Министерството на отбраната, за да можем да бъдем полезни на населението в тези райони, където доста трудно се обслужва от медицинска гледна точка. Правим това, съвместно с БЧК и със структурите на Министерството на здравеопазването. Почерпили сме опит от съвместните българо-американски учения, които провеждаме. Учението ще продължи един месец и струва около 50 000 лева”, каза Ангелов.

Министър Десислава Атанасова посочи, че сътрудничеството между Министерството на отбраната и Министерството на здравеопазването е изключително полезно. „Това е едно учение, което структурите на Министерството на отбраната провеждат, но ние се включваме много активно. Прегледи ще бъдат осъществени на лица в Смолянска област - общините Борино и Доспат и в Кърджалийска област – Джебел, Кирково, Черноочене и Ардино. Всичко е изцяло с грижа за гражданите на България. Министерството на здравеопазването през последните десет години прави такива кампании с мобилните си кабинети, които бяха предоставени по програма ФАР. Ние залагаме на профилактиката и превенцията”, каза тя.

Д-р Никола Николов, гл.експерт по бедствени ситуации към БЧК каза, че организацията напълно подкрепя инициативата и е в готовност да помогне при възникване на бедствия и аварии. "Имаме хиляди регистрирани желаещи за доброволен труд при възникване на кризисни ситуации. Сформирани са диброволни екипи, които екипираме, убочаваме и привличаме за участие в подобни учения. При кризисни ситуации можем да участваме с откриване на пунктове за първа медицинска помощ, социална подкрепа, раздаване на помощи от първа необходимост и други", каза д-р Николов.

При старта на учението пред „Народния театър” двамата министри измериха кръвното си налягане в двата реаномобила с ЕКГ апарати и лаборатория, осигурени за безплатните прегледи на гражданите. До 11 ч. близо 30 души си направиха изследвания на кръвното налягане и кръвната захар, а лекарите им направиха и електрокардиограма.