Лошо знамение ли е да ви мине черна котка път на петък, 13-и?

Архив София

12-07-2012, 18:44

Автор:

Люмиер

Всичко от Автора

Според Люмиер, особеното число 13 символизира смъртта и възраждането. А духовното невежество и слепотата са в дъното на суеверния страх и фаталната му известност. 

Ако ви мине черна котка път, това лошо знамение ли е? А, ако счупите огледало, броите ли тъжно парчетата, предвещаващи годините нещастна любов, която вероятно ви предстои? Винаги ли прекрачвате прага с десния крак?

Тези и още много други суеверия са съхранявани грижовно от народите през вековете. Но най-непреходна си остава славата на фаталното 13, особено тази на петък, 13-и!

Всъщност, особеното число 13 символизира смъртта и възраждането. А духовното невежество и слепотата са в дъното на суеверния страх и фаталната му известност.

В хотелите може да ви се случи да се озовете от дванадесетия направо на четиринадестия етаж, а малко домакини ще се осмелят да поканят на вечеря тринадесет гости.

Вярата в черната мощ на фаталното 13 идва от незапомнени времена, а малко хора знаят, че в древността то е било едно от най-почитаните числа. 13 се е смятало за свещено и неприкосновено и може би тъкмо заради това по-късно хората започнали да се страхуват от него и да го избягват. Всеизвестна е човешката нагласа да реагира със страх и отрицание на онова, което не разбира.

За посветения окултист числото 13 е божествено и с огромна сила. Ако редуцираме числото, ще получим 4 (13 = 1 + 3), което според Ведите, носи разрушителния характер на Раху и наистина 13 ще ви даде или много голяма сила, или ще ви захвърли в ъгъла.

Но нека проследим черната история на числото 13 и как то се е сдобило с тази лоша слава.

Филип Македонски прибавил своя статуя към тези на дванадесетте главни божества и малко след това бил убит. По време на последната среща на Христос с Апостолите - тайната вечеря, те били 13. Кабала изброява 13 зли духове. 13-та глава на Откровението е тази за Антихриста и Звяра. 13-ят мажорен аркан от картите Таро е Смъртта, но тя не означава непременно край, нито описва онази смърт, отнемаща човешкия живот, а ситуация, която води до дълбоки душевни трансформации на личността.

13 на практика символизира обновлението след приключването на цикъла: 12 + 1 = 13 – символ на мъдростта, с която ще ви дари, ако използвате правилно значението и силата му.

"Помни, че смъртта е само възраждане към друг живот и начало на нашето безсмъртие" – Папюс.

В древността намираме тринадесетия в групата като най-могъщият и величественият. Такъв е случаят със Зевс в шествието на дванадесетте богове, сред които той стои или пристъпя като тринадесетия, според Платон и Овидий, различаващ се от другите по своето превъзходство. Одисей, също тринадесети в групата си се спасява единствен от кръвожадния Циклоп.

В древността е съществувал и тринадесети зодиакален знак - Паяк, чийто символ бил кръст. Казват че Нерон, страхувайки се от зараждащото се  християнство, чийто символ също бил кръстът, настоял за премахването на този зодиакален знак.

Положителният езотеричен смисъл на числото 13 го свърза с архетипа на Ангела - онзи, който е съхранил чистотата си и притежава вечна Сила и Мъдрост, омекотени от Справедливост и Състрадание и най–вече от Любовта. Числото 13 има остър ум и е много схватливо. Родените на тази дата запаметяват бързо и са извънредно методични и схематични. Те притежават висока работоспособност и се справят с работата си с минимални усилия. Би могло да се предположи, че с тези качества числото 13 винаги ще постигне желания успех. Но то рядко е доволно от това, което има и винаги желае още и повече.

Огледалното на числото 13 е 31. Съставните числа 1 и 3 са като близнаци, те са точно като числото 3, което е леко преувеличение на единицата, която поставя началото на всичко.

Така че фатализмът на 13 е като 13-ия аркан – Смъртта. Би мола да постави край, но само за да ознаменува новото начало. Той би бил фатален, само ако упорито се придържаме към миналото и не искаме да пристъпим в бъдещето. А що се отнася до петък 13-и, ами това е петък - денят на Венера, покровителката на любовта, красотата и удоволствията. Подобно съчетание вещае по-скоро положителни промени, водещи до обновление, дори и те да са провокирани от фатално стечение на обстоятелствата.