Човек на Очите произвежда дрога на цветни кристали

Архив Бургас

12-07-2012, 13:58

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Хората на Данчо Дългия, които преди това продавали такава дрога в Бургаско и Варненско, сега са внесли подобрение. Кристалите се смесвали с боя за яйца, за да имат своя запазена марка. 

Метаамфетамини на цветни кристали са новият хит на наркопазара в столицата. Според криминалисти дрогата се произвежда от нов играч, известен като Данчо Дългия, който бил човек на несебърския наркобос Димитър Желязков - Очите, съобщава в. "Преса".

Новата дрога е много популярна сред младите, цената й е 30 лева за грам. Наркотикът прилича на захар на кристали и се доставя в пакетчета, подобни на тези в кафенетата. Консумира се с малка лъжичка или ключ като се вдишва направо през носа.

Кристалите се правят от фосфор и ефедрин, които се смесват и се изпичат в печка, след това се натрошават. Хората на Дългия, които преди това продавали такава дрога в Бургаско и Варненско, сега са внесли подобрение. Кристалите се смесвали с боя за яйца, за да имат своя запазена марка. 

Дрогата се произвеждала от "готвачи" от Ямболско.Любопитна подробност е, че Данчо Дългия организирал структурата си в перфектна схема за разпространение, като основните му дилъри били ученици под 18 г., разкрива "Преса" по информация от полицаи.

Момчетата били с чисто съдебно минало и без регистрации в полицията, което ги правело идеални за продажба на наркотици. Те били привличани с перспективата да изкарват по 100 лв. дневно. 

С наркотика на кристали ги снабдявали посредници. Учениците контактували единствено с хората от това звено и не знаели кой стои нагоре по веригата. 

Основният им пазар е Студентски град и столичния кв. Младост, които бяха освободени след изчезването на Иван Михайлов - Кубинеца, който държеше пазара с желязна ръка. Кубинеца бе арестуван през 2008-ма за убийство на дилър на дрога, а в момента се издирва от антимафиотите като човек на Таки и се е покрил.

Данчо Дългия е сериозен играч в бизнеса с наркотици, твърдят разследващи пред "Преса". Той има зад гърба си изтърпяна присъда за разпространение на дрога. През август м.г. пък той оцеля по чудо в кървав екшън пред хотел "Лагуна" в Слънчев бряг. Тогава докато паркираше луксозното си БМВ той бе атакуван от двама души, които го прободоха в лявото бедро и в корема. Дългия претърпя животоспасяваща операция, а нападателите изчезнаха.

Още една любопитна подробност е, че във фейсбук профила си Дългия е написал, че е бос на мафията и е поставил снимка на Дон Корлеоне от култовия филм "Кръстникът". 

Метаамфетите на кристали са много опасни, тъй като директно действат на мозъка. Те са сходни със синтетичния метаамфетамин познат като Пико, който се извлича от ефедрин и червен фосфор. Пикото също е кристално, горе-долу като сол, с бледосив оттенък. Дрогата води до превъзбуда, самоувереност, прилив на сила, бързина и точност на ума. Умората и гладът са потиснати.