Дянков ще проверява дали Първанов само е снимал лопатарите в Кричим

Архив Пловдив

13-07-2012, 13:04

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Ловното хоби на бившия президент стана известно след отстрела на архар в Узбекистан през 2008 г.

Вицепремиерът Симеон Дянков смята да провери ловувал ли е президента Георги Първанов в стопанството край двореца "Кричим", стана ясно от стенограмата на последното правителствено заседание.

Министерският съвет реши резиденцията и ловното стопанство към нея да се управляват вече от финансовото ведомство. Досега за резиденция "Кричим" се грижеше Национална служба "Охрана".

Според Дянков в последните пет години единственият държавник, посещавал двореца "Кричим“, е президентът Георги Първанов. По-рано пък най-честият гост била Людмила Живкова.

"Поръчал съм и проверка дали просто е снимал лопатарите, защото там не може да се прави лов от 30 години, става въпрос по закон, и е интересно защо са били тези посещения", съобщава Дянков.

Георги Първанов е известен с ловните си подвизи. Хобито му привлече особено внимание, след като се разбра за бракониерския му лов на 7 ноември 2008 г. в резерват в Узбекистан. Информацията за лова бе разпространена от кореспондента на сайта ferghana.ru в Ургенч Сергей Наумов. Журналистът Сергей Ежков също потвърди информацията за лова в интервю дадено по телефона за базирания в Лондон сайт Kafene.net. Бракониерският лов се появи в бюлетина на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN) за септември 2009 г. Заместник- директорът на Нуратинския държавен резерват потвърди, че на 7 ноември 2008 г българският президент е посетил резервата и даде нови подробности - в района на главния планински връх Хаят Баши той причакал два архара, подгонени от служители на резервата, и застрелял един от тях.

От президентството съобщиха обаче, че Първанов няма трофей от архар, а другите му трофеи са регистрирани според изискванията на закона.

Дянков и Първанов имат многопластови отношения в последните години. През март 2010 г. Дянков бе в президентството на среща с Първанов, на която финансовият министър обясни коментарите си по адрес на държавния глава. На въпрос в Шоуто на Иван и Андрей дали е нарекъл миналата година президента "млад милиардер", Дянков обяснява, че "Не е млад, определено". След това Първанов пусна стенограма от срещата, в която поведението на Дянков можеше да се сравни с това на провинил се ученик.

Дянков планира резиденцията, за чиято собственост претендираше бившият премиер Симеон Сакскобургготски, но загуби делото, вече да е отворена за конференции, симпозиуми и семинари, а да има определен период от годината - дни или месеци, в които тя да е отворена за посещения.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна обяснява, че резиденцията е "едно прекрасно място", в което е бил преди 10-тина години, "когато царят дойде точно, и оттогава не съм го виждал, но беше уникално".

"Предоставя се на Министерството на финансите, за да може да се грижи. Там може да се подготви и максимално да се пази и в същото време при толкова пари, които държавата дава всяка година за него, да може да се използва по някакъв начин – дали за изложби, дали за подписване на договори или нещо от този род, когато имате. Отговорен за него е Дянков", посочва Борисов.

Дянков от своя страна припомня исторически факти, свързани с резиденцията.

"Запазено е много добре, всъщност. НСО и УБО са се грижил добре за него, така че исторически е запазено много добре и точно смятаме да го използваме за исторически конференции. Там, между другото, Борис ІІІ е скъсал заповедта за депортация на евреите през 1943 година. Александър Стамболийски през 23-та година се опитал да се добере до там преди да го убият и са го хванали близко до това място, така че е важно за българската история", посочва Дянков.

Преди дни Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд и окончателно постанови, че бившият цар Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза не са собственици по право на двореца "Кричим", построен с пари на интендантството в началото на миналия век.