Гърция в стрес - западнонилската треска се завърна

Архив Пловдив

13-07-2012, 15:32

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Регистрирани са 5 нови случая само от началото на месец юли

Пет нови случая на заразяване на хора с вируса на Западнонилската треска са регистрирани от началото на юли на територията на Гърция, обявиха от гръцкия Център за контрол и превенция на заболяванията (Кеелпно).

От 7 юли насам до момента вирусът, който се предава от заразени комари, е засегнал трима души на 60-годишна възраст, един четиридесет годишен и младеж на 18 години. Всички случаи са регистрирани южно от Атина – пристанището Пирея, във Фалера и Хеленикон.

Петте случая отбелязват повторната поява на вируса в Гърция, след резкият бум на случаите на зараза със Западнонилска треска през лятото и есента на 2011 г.

Миналата година в гръцка провинция Македония бяха регистрирани близо 100 случая на болестта, един от които -фатален. Основни огнища на болестта през 2011 г. бяха реки и водни басейни в региона на град Лариса до околностите на Солун.

Западнонилската треска има симптоми сходни с тези на грипа, но в някои от случаите са възможни усложнения, водещи до менингит и енцефалит, които могат да бъдат смъртоносни.