43 градуса ни удрят през уикенда

Архив Пловдив

13-07-2012, 17:33

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

В Пловдив - 40 градуса, обявяват червен код

Сахарски температури удрят България този уикенд. Събота и неделя ще бъде много горещо, прогнозират синоптици. Очаква се живакът да скочи до 42-43 градуса и да бъде обявен код червено.

В съботния ден температурите у нас ще са между 35 и 40 градуса, а в неделя до 42 градуса в Северна България, Тракия и крайните югозападни райони. В Пловдив живакът ще скочи до 40 градуса.

Метеоролозите очакват в неделя да бъде най-горещо, на места до 43 градуса.

Изминалата седмица се очертава като най-жежка за това лято. В Пловдив всеки ден между 30 и 50 души колабираха. Лекарите алармираха за бум на инфаркти и и инсулти.

Най-често жертва на слънцето стават възрастните хора, които често подценяват предупрежденията за опасно време.

Родните и европейски експерти информират, че картината с климата ще се влошава все повече и все по-бързо, ако не се вземат мерки за замърсяването.

От 1906 г. до 2005 г. средната температура на въздуха се е увеличила с 0,74 градуса, а в Европа последните 2 десетилетия са били най-топлите на континента.

В България от 1970 г. се наблюдава постоянна тенденция към затопляне, показват данни на БАН. Средната годишна температура през 2009 г. е с 1,2 градуса над климатичната норма. Това е поредната 12-а година със стойности по-високи от обичайните за страната.

Добрата новина е, че в началото на следващата седмица ще настъпи захлаждане. От северозапад ще започне да прониква по-хладен въздух и във вторник, сряда и четвъртък вече се очакват доста по-ниски температури - между 26 и 31 градуса. В края на следващата седмица синоптиците прогнозират леко повишение на температурите, но няма да достигнат високи стойности от 40 градуса.